Anděl s ďáblem v duši

Všude kolem nás jsou hamižní lidé, kteří touží jen po penězích a jsou pro ně schopni lhát, podvádět a pro zisk či vlastní úspěch jsou ochotni snížit se i k horším činům. Vypadají stejně jako ti ostatní, někdy možná ještě slušněji a andělštěji. A možná právě vám takový člověk zkřížil cestu, ať už v osobním životě nebo v práci. Donutilo vás to zamyslet se nad tím, proč a kde se takoví lidé berou?

Problém tkví ve způsobu odměňování. Tedy v západním způsobu odměňování. Odmalička přeci rodiče dětem slibují nejrůznější typy odměn za to, budou-li hodní, poslušní a dobří. A tento způsob výchovy pak nevyhnutelně vede k tomu, že si dítě vytvoří zkreslené představy a velmi labilní žebříček hodnot. A ty si bohužel odnese i do dospělosti, do rodiny, do práce, třeba právě k vám do kanceláře. Ono totiž vypadat jako hodný nemusí nutně ještě znamenat být hodný.

Nakonec to vidíme všude kolem. Dobré je získávat. Čím víc mám, tím lepší člověk jsem. A být dobrý přeci znamená hlavně vypadat dobrý, a toho se dá nejpohodlněji dosáhnout pomocí lži nebo podvodu.

Kde je tedy lék? Snad změnit nebo alespoň zmírnit způsob materiálních odměn. Možná však také úplně nebo alespoň částečně přehodnotit náš systém výchovy. Pro začátek snad postačí nestavit vše jen na penězích.

**Datum vydání: II/2002**
Zdroj: CareerNetwork - portál mezinárodní neziskové organizace profesionálů pracujících s dospělými na změně jejich kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerNetwork