Desatero správné motivace zaměstnanců

Správná motivace na pracovišti je běh na dlouhou trať. Motivující pracovní prostředí nestačí jen vytvořit, je třeba jej podporovat. Článek přináší tipy, jak toho docílit.

Je důležité posilovat v zaměstnancích vědomí, že je jejich práce pro celou firmu užitečná. Díky tomu se také aktivně snaží přispívat svými nápady.

Mnoho manažerů dělá také tu chybu, že nedokáže důležité věci zaměstnancům správně vysvětlit. Je třeba je o všem důležitém přesně informovat, zejména o tom, jaké chování a pracovní výsledky se od nich očekávají. Důležité však je nestavět zaměstnance do pozice dítěte – lepší je od začátku udržovat rovnocenný vztah a dát zaměstnanci také určitou samostatnost a svobodu. Nápady a myšlenky by měl vedoucí oceňovat a implementovat, protože to zaměstnance podněcuje k dalším inovativním snahám.

Správný manažer též drží své slovo. Zní to jako klišé, ale zaměstnanci velmi rychle vycítí, zda svým nadřízeným mohou věřit. Důležité také je zjistit, co by zaměstnanci ocenili a podle toho je odměňovat – zda jim jde o zvýšení platu, více dovolené, povýšení nebo spíše slovní ohodnocení.

**Datum vydání:** I/2002
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com