Deleguji, deleguješ, delegujeme

Delegovat znamená předat ostatním – zpravidla kolegům – úlohy, kompetence a zodpovědnost. Mnozí vidí v delegaci především riziko – mají strach z konkurence, spolupracovníci se mohou dopustit chyb, kdo má mnoho práce, cítí se často důležitý a významný… Správné delegování má však více předností než nevýhod.

Jaké jsou důvody k delegování?
* Jsou činnosti, které jiní umějí lépe než vy. Využijete-li této šance, docílíte lepších výsledků.
* Získáte více času na ostatní záležitosti.
* Podpoříte své spolupracovníky, rozšíříte jejich možnosti a kompetence.
* Dostane se vám uznání jako vedoucí osobě.
* Budete mít méně stresu.

Delegace není možná bez oboustranné důvěry. Kontrola je důležitá tam, kde nesete zodpovědnost. S delegací však předáváte i část zodpovědnosti, nemůžete proto všechno kontrolovat. Vyhledejte schopné osoby a důvěřujte jim. Nezbytné je, aby i oni důvěřovali vám.

Spolupracovník, který má vyřídit vaše úkoly, musí nejen vědět, co má přesně udělat, ale i co je vlastně cílem těchto úkolů. Nezapomeňte mu dodat všechny další informace a materiály, které jsou potřebné k jejich vyřízení. Nezbytná je i efektivní komunikace. Stanovte konkrétní cíle, aby bylo snadno vidět, zda byly dosaženy. To vám ulehčí kontrolu bez emocí a konstruktivní zpětnou vazbu.

Delegovat se dají téměř všechny úlohy v podniku. Nejprve si zjistěte, jaké úlohy vás čekají. Rutinní práce může většina lidí delegovat bez problémů. Ale pozor: pokud předáváte nenáročné činnosti stále stejným spolupracovníkům, můžete je frustrovat. Jednorázové jednoduché činnosti můžete též delegovat, obvykle však bývá rychlejší, když je vyřídíte sami. Komplexní úkoly delegujte po částech a kontrolujte, zda nevznikají problémy nebo není třeba vaší podpory. Můžete delegovat i úlohy, jež jsou adresovány přímo vám, např. různé pozvánky. Pro tento účel vybírejte spoluzaměstnance uvážlivě.
Zdroj: Infoquelle - Informační server - hospodářství, podnikání apod.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Infoquelle