Podrobný pohled na hodnocení ropných a plynárenských společností

Rafinérskému průmyslu Spojených států nelze upřít vyspělost. Přesto zde platí, že stagnace poptávky vede ke snižování zisků a že na obzoru zatím není žádný technologický objev, který by umožnil skokové snížení nákladů. Nepříznivý dopad na tento sektor trhu mají také různá regulační opatření, jež nutí firmy k investicím bez záruky zisku.

Jeden ze způsobů, jak si za dané situace vybudovat u zákazníků dobrou pověst a věrnost, je spojit značku s „globální zodpovědností“. Hodnotu firmy v očích akcionářů lze na současném trhu budovat dvěma způsoby:
- realizovat trvalý růst zisků a
- vytvářet takové obchodní modely, které v budoucnosti umožní zvyšování výkonnosti.

Současný systém finančního hodnocení se však stále více vzdaluje od skutečných hodnot tzv. nové ekonomiky. Význam totiž mají „nehmotné hodnoty“, jako např. způsob uplatňování strategie, důvěryhodnost managementu, kvalita strategie, schopnost přitáhnout talentované lidi apod.

Analýza ukázala, že cenu akcií stejnou měrou ovlivňují jak finanční, tak nefinanční faktory. Zatímco se tedy společnosti zaměřují na finanční ukazatele jsou pro investory důležité spíše aspekty jako hodnota značky, technologie a inovace.

**Datum vydání: I/2002**
Zdroj: Cap Gemini Ernst & Young - portál mezinárodní poradenské společnosti
Zobrazit přehled článků ze zdroje Cap Gemini Ernst & Young