Sportovní inspirace pro koučování týmu

Ilustrační snímek

Ani ten nejlepší sportovní tým neuspěje bez dobrého kouče, který bude přicházet s jasnými cíli a rozvíjet dovednosti a talenty svých svěřenců. Totéž platí i pro pracovní týmy – dobrý manažer by měl být také dobrý kouč. Měl by svůj tým inspirovat, aby dobře vykonával svou práci a nesl za ni odpovědnost. Inspirací ke koučovacímu přístupu v řízení týmu vám mohou být následující čtyři sportovní techniky.

1. Výhoda domácího týmu

Domácí tým má ve sportu vždy výhodu v podobě podpory fanoušků. V pracovním týmu je stejnou výhodou podpora managementu. Dobrý manažer povzbuzuje svůj tým – pomocí projevů uznání a zpětné vazby zvyšuje angažovanost.

2. Přesilová hra

Dobrý manažer umí propojovat dovednosti svých zaměstnanců s příležitostmi, jak tyto dovednosti maximálně využít. Podporuje nové nápady a procesy na cestě k vytyčeným cílům. Umožňuje samostatnou práci, což se celé firmě vrací na lepších obchodních výsledcích.

3. Týmový time-out

Úspěšní manažeři poskytují svým lidem zpětnou vazbu alespoň jednou týdně, aby udrželi soustředění na nejdůležitější cíle. Proaktivní přístup místo reaktivního pomáhá týmu lépe se připravit a získat motivaci.

4. Hvězda hry

Nejen tým, ale i jednotliví úspěšní hráči potřebují uznání za dobrou práci. Dobrý manažer pracuje s uznáním specificky, často a v pravý čas. Stejně tak jako sportovní kouč, když pochválí hráče, který dal nejvíce gólů.

-kk-

Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine