Dobré komunikační schopnosti usnadňují cestu k novému zaměstnání

Schopnost komunikace, zejména verbální, je jedna z nejdůležitějších a nejzákladnějších vlastností, které by měl mít uchazeč o zaměstnání. Komunikační schopnosti jsou dokonce pro mnoho zaměstnavatelů důležitější než vzdělání a zkušenosti uchazeče. Kromě schopnosti verbální komunikace oceňují zaměstnavatelé také schopnost vyjadřovat se písemně, schopnost řešit problémy a spolupracovat s ostatními lidmi.

Většina lidí má však nepřekonatelný strach z vystupování na veřejnosti. K jeho překonání však nepomohou teoretické znalosti; jedinou cestou, jak se tohoto strachu zbavit, je praxe. Jednou z možností jsou specializované kurzy. V těch se studenti obvykle naučí zorganizovat své myšlenky a podat je tak, aby jim ostatní rozuměli.

Dnes je schopnost komunikace – a zejména veřejného vystupování – vyžadována v mnoha oborech. Manažeři, ale i řadoví pracovníci musí dělat prezentace, musí se účastnit týmových porad a komunikovat s klienty. Investice do dalšího vzdělání v této oblasti se tedy rozhodně vyplatí.

**Datum vydání:** XI/2001
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com