Studie ukázala zásadní roli koučinku v řízení výkonnosti

Seniorní lídři, kteří koučují a rozvíjejí druhé a činí je za koučování a rozvoj odpovědnými, jsou třikrát efektivnější v dosahování lepších obchodních a talentových výsledků než ostatní. Ukázala to studie společnosti Bersin & Associates s názvem High-Impact Performance Management: Part 1 – Designing a Strategy for Effectiveness. Jedná se o první ze série pěti studií o řízení výkonnosti, která vychází z roční analýzy, do níž se zapojilo více než 500 ředitelů HR z celého světa.

Zároveň se ukázalo, že i když 70 % organizací, tvrdí, že koučují své zaměstnance, řadě seniorních manažerů zcela chybí koučovací dovednosti a pouze 11 % seniorních lídrů aktivně koučuje své lidi pravidelně. Přesto dnes model řízení výkonnosti založený na koučování a rozvoji zaměstnanců používá o 10 % více organizací než v roce 2008.

Jednou ze zásadních podmínek efektivity řízení výkonnosti je angažovanost nejvyššího vedení, ve většině organizací se jí však nedostává. Silné obchodní výsledky má přitom pouze 35 % organizací, v nichž se vedení angažuje pouze zřídka.

Ve většině organizací panuje „neshoda“ mezi zamýšleným účelem řízení výkonnosti a realitou. Firmy chtějí, aby jim tento proces pomohl nastavit cíle, většinou se však soustředí pouze na hodnocení výkonnosti. Právě proto má koučink takový vliv.

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management