Jak se stát skutečně úspěšným lídrem?

Nacházíte se na manažerské funkci a chcete v ní skutečně excelovat? Byli byste rádi něco víc, než jenom šéf, kterého jeho podřízení tolerují? Chcete je skutečně motivovat, inspirovat, vést a být pro ně vzorem? Zde je pět vlastností, které dělají lídra skutečně úspěšným a díky kterým pomůžete sobě i svým podřízeným dosáhnout svého maximálního potenciálu.

Ilustrační snímek

Nevyhýbejte se i nepříjemným tématům

Podle Center for Creative Leadership se upřímný, autentický manažer nevyhýbá ani nepříjemným tématům. Jestliže panuje v týmu nebo na pracovišti nějaký problém, který jste se doposud snažili ignorovat nebo držet pod pokličkou, musíte ho transparentně řešit, i když se vám do toho třeba nechce.

Šiřte kolem sebe pozitivní energii

Dobrý lídr si umí i v kritických situacích udržet pozitivní přístup a šířit kolem sebe dobrou náladu. Naučte se vidět vždy na každé situaci něco pozitivního a podporujte svůj tým v tom, aby i problémy viděl jako příležitosti.

Nesnažte se být někým, kým nejste

Inspirativní lídr je především autentický. Nesnažte se předstírat, že jste někdo, kdo nejste. Přiznávejte se i ke svým slabým stránkám a ukažte svým podřízeným i svoji lidskou tvář. Samozřejmě za předpokladu zachování určité autority.

Buďte plnohodnotnou součástí týmu

Nepovyšujte se nad ostatní. Když nastane určitá krizová situace, která vyžaduje extra práci navíc od všech členů týmu, vyhrňte si rukávy, seďte se svými podřízenými v kanceláři déle a jděte jim příkladem.

Maximálně rozvíjejte potenciál svých podřízených

Až překvapivě velký počet manažerů se bojí, aby jejich podřízení nebyli až příliš schopní a aby je „nepřerostli“ a nevystrnadili z manažerského postu. Takový přístup na straně manažera ale pouze vede k ubíjení potenciálu celého týmu. Snažte se naopak své podřízené co nejvíce rozvíjet, dávat jim prostor a pozvedávat tak schopnosti daného týmu jako celku.

 

-mm-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership