Transparentnost, komunikace a vzdělávání: tři klíčové ingredience úspěšného týmu

Tým, jehož členové stagnují co se týče vzdělávání a osobního rozvoje, dříve nebo později tento nedostatek těžce pocítí. Abyste dlouhodobě udrželi váš tým motivovaný, vzdělaný a v kontaktu s moderními trendy, je nutné v rámci vašeho oddělení nastavit kvalitní kulturu osobního rozvoje a vzdělávání. Zde je pět tipů, jak na to.

Ilustrační snímek

Klíčová role manažera

Podle Strategy-business.com je nutné začínat odshora. Firemní kulturu totiž tvoří nikoliv teorie, ale přístup pracovníků a především manažerů. Pokud chcete udržitelnou a efektivní pracovní sílu, musíte své zaměstnance podporovat v osobním rozvoji a zároveň jim jít v tomto ohledu i příkladem.

Učení se z chyb

Důležitou složkou vzdělávání je poučení se z chyb a proher, které se staly v minulosti. Dovolte proto vašim podřízeným trávit čas analýzou chyb a dovolte jim upravovat systém tak, aby se ty samé chyby již neopakovaly.

„Buddy“ systém a mentoring

Při nástupu nového pracovníka mu přidělte „buddyho“, tedy zkušenějšího kolegu, kterého se může kdykoliv na cokoliv zeptat. U juniorních pracovníků potom zaveďte systém mentoringu, kdy se bude parcovníkovi dlouhodobě věnovat senironí pracovník a pracovat na jeho rozvoji.

Vhodné školení

Školení zaměstnanců může být jak nesmírně efektivní a motivační, tak i odrazující a zbytečné. Poskytujte vašim podřízeným takové školení, které se skutečně týká jejich každodenní činnosti a které má přímý vliv na to, jak pracují.

Podpora osobního rozvoje

Jako tým i jako celá firma byste měli podporovat osobní rozvoj vašich jednotlivých podřízených a povzbuzovat je ve specializaci v určitých expertních oborech. Vy coby manažer byste se neměli snažit mít všechny podřízené jednoho jako druhého, ale naopak podporovat jejich odlišnosti a specializace.

 

-mm-

Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business