Tajemství úspěšných? Vyzařují sebevědomí. Naštěstí se to dá naučit

Uvažovali jste někdy, co činí úspěšné lidi tak neodolatelnými, že všechny kolem sebe dokáží přesvědčit o své pravdě a nadchnout je pro svůj projekt? Někteří lidé umí strhnout své okolí, jiní toto nedovedou. Tajemství charisma úspěšných lidí tkví v tom, že vyzařují sebevědomí. Naštěstí se jedná o vlastnost, kterou se lze naučit, a podpořit tak svoji kariéru, přesvědčovací a prezentační dovednosti i manažerské schopnosti. Zde je pět tipů, jak vyzařovat sebevědomí.

Ilustrační snímek

Zpomalte a dělejte pauzy

Podle Psychology Today je jednou z klíčových vlastností sebevědomých lidí, že si dobře uvědomují, že nemusí nikam spěchat a že ostatní si na jejich názor a vyjádření počkají. Sebevědomí lidé nedělají zbrklé pohyby, nikam se neženou, nechávají si čas na rozmyšlenou a dělají ve svých promluvách pauzy.

Mluvte zřetelně a stručně

Mluva hraje v sebevědomém chování klíčovou roli. Když mluvíte, mluvte zcela jasně, bez skrupulí a stručně. Nenechte lidi kolem sebe na pochybách, co se snažíte říct, a především nikam nespěchejte. Často to jsou lidé s nízkým sebevědomím, kdo mluví rychle, protože se bojí, že je brzy někdo přeruší.

Využívejte gesta a neverbální komunikaci ke svému prospěchu

Vaše gesta musí být rozvážná a musí podtrhovat to, co říkáte. Stejně tak byste měli zaujímat sebevědomé pózy, sedět nebo stát rovně a udržovat s člověkem, se kterým mluvíte, oční kontakt.

Používejte humor a nadhled

Jenom člověk s určitým sebevědomím si dovolí mít nadhled a dělat vtipy. Humor je zkrátka známkou sebevědomí a proto by neměl ve vašem vyjadřování a přístupu ke svému okolí chybět.

Nemluvte o sobě, ale o druhých

Překvapivě účinným způsobem, jak na své okolí působit sebevědomě, je mluvit nikoliv o sobě, ale o druhém člověku. Zaměřte svoji pozornost na člověka, se kterým mluvíte, a v jeho očích se stanete více sympatickými, důvěryhodnými a sebevědomími.

 

-mm-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today