Šest relaxačních technik, které vás zbaví stresu

Ocitáte se přes den ve stresu? Cítíte, že byste měli více zapracovat na relaxaci a uvolnění své mysli? Zde je šest jednoduchých relaxačních technik, které můžete praktikovat víceméně denně a které vám pomohou krátkodobě snížit úroveň stresu.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server PsychCentral.com.

PMR („Progressive Muscle Relaxation“)

Tato relaxace svalů vám pomůže odpoutat se od akutního stresu, kterým procházíte, a pomůže vám odstranit tenzi ve vašem těle. Pohodlně se usaďte, zavřete oči a poté se soustřeďte postupně na jednotlivé části vašeho těla (chodidla, stehna, ruce, paže...) a ujistěte se, že je nemáte zatnuté, ale uvolněné.

Vizualizační cvičení

Sedněte si a představujte si úspěch. Nebo si v duchu procházejte stresovou situaci, která vás čeká, seznamte se tak s ní předem a až ji skutečně budete prožívat, nebudete už tak nervózní.

Meditace

Meditace může mít mnoho podob. Od hinduistické meditace až po tu buddhistickou, nebo čistě „ateistickou“. Najděte si vlastní styl meditování a ten praktikujte.

Procházka

Krátká procházka na čerstvém vzduchu může na jedince působit až překvapivě relaxačně a rozhodně byste ji tedy měli zvážit, pokud se nacházíte v akutním stresu.

Fyzické cvičení

Fyzická aktivita, posilování a kardio cvičení jsou všechno aktivity, které vám pomohou odpoutat pozornost od svého psychického stavu nebo stresu a zaměřit se na čistě fyzické aspekty vašeho těla. Fyzickým cvičením se navíc uvolňují endorfiny, které přináší pocit štěstí.

Dechová cvičení

Praktikujte dechová cvičení, kdy pomalu nadychujete i vydechujete, alespoň pět minut. Dávejte pozor, abyste vydechovali dvakrát déle, než se nadechujete, protože jinak dojde k hyperventilaci, která naopak může váš stresový stav ještě zhoršit.

 

-mm-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central