Jak redukovat konflikt mezi pracovním a soukromým životem u podřízených?

Rodinný a pracovní život. Věční nepřátelé, jejichž usmíření se zdánlivě zdá téměř nemožné. Pandemická situace a větší rozšíření alternativních pracovních formátů, jako je práce z domova nebo tzv. hybridní model, v mnoha případech pomohly pracovníkům i manažerům najít nové způsoby, jak svůj pracovní život uspořádat, ale konflikt mezi pracovním a soukromým životem u velké části pracovníků stále přetrvává a způsobuje nižší produktivitu nebo až případy vyhoření. V tomto článku si ukážeme čtyři kroky, které můžete z pozice manažera týmu podniknout, abyste svým podřízeným pomohli lépe vyvážit osobní a pracovní život a měli tak v týmu spokojené a udržitelně pracující zaměstnance.

Ilustrační snímek

Krok 1: Jasně definujte role členů týmu

Pole Center for Creative Leadership je zaprvé nutné jasně definovat role jednotlivých členů týmu. Frustrace, přesčasy a neutěšená harmonie mezi pracovním a osobním životem často pramení z vágně definovaných pracovních náplní. A spokojenosti u svědomitého pracovníka nelze dosáhnout, pokud nemá jasně dáno, kde přesně končí jeho povinnosti.

Krok 2: Zjistěte, co by jednotlivým pracovníkům vyhovovalo

I když je nutné mít jasně daná všeobecná pravidla v rámci celého týmu, každý člověk má jiné potřeby. Zkuste vyjít pracovníkům maximálně vstříc a jednotlivě si s nimi promluvte, jaké uspořádání by jim nejvíce vyhovovalo, aby měli osobní a pracovní život co nejvíce vyvážený. Snažte se individuálním požadavkům vašich pracovníků co nejvíce vyjít vstříc.

Krok 3: Nastavená pravidla neporušujte ani vy

Pravidla, jak psaná tak i nepsaná, jsou tu od toho, aby se dodržovala. A to platí i pro vás. Pokud po pracovnících nechcete, aby pracovali o víkendech, nesmíte ani vy o sobotách a nedělích rozesílat e-maily (i když na ně třeba neočekáváte odpověď).

Krok 4: Nabídněte pracovníkům možnost dlouhodobého rozvoje

Spokojenost v práci a zdravé propojení zaměstnání s osobním životem jsou možné pouze ve chvíli, kdy zaměstnanci vidí, že jim jejich práce i něco přináší. Nabídněte proto pracovníkům možnost určitého rozvoje, ideálně na individuální úrovni a po vlastní ose, a to tak, aby pracovníci cítili, že se někam posouvají a že jejich práce má pro ně osobně smysl.

 

-mm-

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog