Čtyři zdravé návyky, které vám ulehčí práci z domova

Pracujete z domova, ať už dobrovolně, ze zdravotních důvodů nebo na základě směrnice zaměstnavatele? Nebo praktikujete tzv. hybridní model, v rámci kterého kombinujete práci z domova a z kanceláře? Pak se vám budou určitě hodit následující čtyři zdravé návyky, které byste měli při home office praktikovat, abyste byli maximálně produktivní a co nejvíce zredukovali psychologická a zdravotní rizika, která sebou práce na dálku přináší.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server The Muse.

Pravidelné přestávky

Na standardním pracovišti vznikají prodlevy a přestávky víceméně spontánně – zapovídáte se na chvíli s kolegou, potkáte někoho u kávovaru, jdete se projít na oběd. Doma si ale přestávky musíte naplánovat sami. Dělejte si pravidelné přestávky a dodržujte je, ať se děje co se děje.

Technika „Pomodoro“

Abyste se vyhnuli tomu, že se od nějakého úkolu nebudete schopni odtrhnout několik hodin v kuse a budete ztrácet energii i efektivitu, začněte praktikovat techniku nazvanou „Pomodoro“. Když na něčem začnete pracovat, nastavte si budík za 25 minut. Po tomto čase si dejte přestávku 5 minut. A tak dále.

Dedikované pracovní místo

Oddělte fyzicky místo, kde pracujete a kde žijete. Ideální je mít na práci vyhrazenou místnost, tedy kancelář. Pokud to vaše podmínky neumožňují a musíte pracovat například na jídelním stole, místo alespoň vždy fyzicky transformujte – na konci pracovního dne odneste ze stolu počítač, monitor, klávesnici a podobně a předělejte prostor opět na nepracovní.

Oddělení pracovní doby a soukromí

Obecně je nutné při práci z domova udržovat striktní hranici mezi prací a soukromím. Předem si určete, kdy budete s prací končit, a v tu chvíli zaklapněte laptop a už se práci nevěnujte.



-mm-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse