5 hodnot, které musí vedoucí obchodního týmu vštípit svým podřízeným

Být lídrem obchodního týmu má určitá specifika v porovnání s vedením jakéhokoliv jiného druhu oddělení. Vedoucí obchodního týmu musí jít svým podřízeným příkladem, musí je naučit prodejnímu řemeslu a musí je umět motivovat. Stejně tak jim musí předat určité obchodní hodnoty. Zde je pět hodnot, které by měl vedoucího obchodního týmu svým podřízeným předat.

Ilustrační snímek

Tento seznam uveřejnil web Harvard Business Review.

Důležitost klientské péče

Udržování stávající klientely a rozvíjení aktuálních obchodních vztahů jsou jedněmi z nejlukrativnějších zdrojů příjmu. Obchodní vedoucí by proto neměl podřízené pouze učit získávat nové klienty, ale především se kvalitně starat o ty současné.

Hodnota vs. cena

Až příliš klientů nezná rozdíl mezi cenou a hodnotou produktu. A bohužel tento rozdíl nezná ani řada obchodníků. Vedoucí obchodního týmu musí proto své podřízené naučit především efektivně klienty přesvědčovat o vysoké hodnotě produktu předtím, než uvedou jeho cenu.

Originalita

Dobrý obchodník musí být originální, upřímný a trochu netradiční. A vedoucí nesmí po podřízených chtít, aby všichni byli stejní, ale musí se naučit naopak poporovat jejich unikátnost a dobré, originální vlastnosti.

Organizace práce

I zdánlivě tak jednoduché věci, jako jsou určování priorit úkolům, boj proti prokrastinaci a organizace času, jsou často velkými výzvami pro pracovníky, díky kterým nejsou v práci tak efektivní, jak by mohli být. Vedoucí by se tedy měl věnovat svým podřízeným i v tomto ohledu.

Získávání nových kontaktů

Získávání kontaktů na nové potenciální klienty je zásadním krokem vedoucím k úspěchu obchodníka. Nemluvíme tu pouze o kvantitě, ale také především o kvalitě. Týmový vedoucí by tedy měl věnovat čas tomu, aby naučil své podřízené, jak kontakty efektivně vyhledávat a jak používat různé zdroje.

 

-mm-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review