5 tipů, jak být oblíbeným, ale zároveň respektovaným vedoucím

Skutečně dobrý a inspirativní lídr musí umět vyvážit řadu zdánlivě až protichůdných vlastností. Musí být klidný, ale rozhodný. Musí být oblíbený a musí umět s podřízenými komunikovat tak, aby ho brali jako plnohodnotného člena týmu na víceméně stejné úrovni, jako jsou oni, ale zároveň musí mít daný manažer u svých podřízených respekt. V tomto článku se podíváme na to, jak i vy můžete být oblíbeným, ale zároveň respektovaným lídrem.

Ilustrační snímek

Tyto tipy uveřejnil server ZenBusiness.com.

Nesnažte se před podřízenými něco předstírat

V prvé řadě je nutné být ke svým podřízeným upřímní a nesnažit se něco předstírat. Nehrajte si na někoho, kdo nejste, a v určitých mezích buďte své skutečné, autentické já. Lidé vycítí, pokud někdo něco předstírá, a pokud chcete získat respekt svých podřízených, musí vidět, že si na nic nehrajete.

Stavte se čelem k vlastním chybám

Sympatickou vlastností, díky které vás vaši podřízení budou vnímat jako autentickou lidskou bytost, je schopnost přiznat vlastní chybu. Nesnažte se hrát si na neomylného génia, stavte se čelem k vlastním chybám a využijte je jako příležitost ukázat svým podřízeným, že i s chybami lze pracovat konstruktivně.

Nerozhodujte se na základě svých emocí

Ve stresových a psychicky náročných situacích máme tendenci se rozhodovat na základě intuice a emocí. Dobrý vedoucí by ale měl být schopný si vždy zachovat chladnou hlavu a vybudovat si u podřízených přirozený respekt tím, že se za každých okolností rozhoduje racionálně.

Definujte a jasně komunikujte hranice

I kamarádství, humor a osobní přístup na pracovišti mají své hranice. Aby se pracovníci na pracovišti cítili komfortně a aby věděli, co si mohou při komunikaci s vámi i s kolegy dovolit a co už je naopak za hranou, musíte vytyčit jasné hranice, které předejdou případným nedorozuměním.

Nesnažte se být za každou cenu kamarádem všech

Je zcela přirozené, že někteří lidé si prostě lidsky ne úplně sednou. Netrapte se tím, když nenavážete s některým z podřízených vztah na vyloženě osobní a přátelské úrovni. Chovejte se profesionálně a nesnažte se za každou cenu vnutit do přízně všech svých jednotlivých podřízených.

 

-mm-

 

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How