5 tipů, jak ve vašem týmu snížit míru stresu a zvýšit produktivitu

Vysoká míra stresu, přepracování, zahlcení úkoly, nevyvážený osobní a pracovní život. S těmito problémy se musí potýkat celá řada pracovníků a to se samozřejmě projevuje i na produktivitě celého týmu. Vysoká míra stresu a tlak na výkon ale u zaměstnanců v dlouhodobém měřítku způsobují výrazné snížení produktivity a mohou vést i ke zdravotním problémům a vyhoření. Jak proti stresu ve vašem týmu bojovat? A jak mít podřízené, kteří jsou produktivní a jejichž pracovní tempo je udržitelné? Zde je pět tipů.

Ilustrační snímek

Nepodporujte workoholismus

Jak uvádí Strategy & Business, řada manažerů u svých podřízených podporuje workoholismus, aniž by si to uvědomovali. Například chválí pracovníky, kteří pracovali o víkendu, zadávají podřízeným úkoly a deadliny, které nejdou stihnout ve standardní pracovní době, nebo podporují soutěživost mezi zaměstnanci. Nebuďte takovým vedoucím a raději podporujte zdravý a udržitelný pracovní režim.

Dejte zaměstnancům možnost vyvážit osobní a pracovní život

Jedním z nejčastějších zdrojů frustrace a stresu u pracovníků je nemožnost vyvážit osobní a pracovní život. Snažte se vyjít svým podřízeným v tomto ohledu vstříc a nabídněte jim flexibilitu, možnost práce z domova a jiné nástroje, díky kterým budou moci lépe vyvážit práci a soukromí.

Snižte tlak na výkon

Při motivaci a hodnocení zaměstnanců se mnoho manažerů soustředí na kvantitu a na výkon zaměstnance. Problém ale je, že díky tomuto přístupu často dochází ke vzniku nezdravého pracovního prostředí, kde hraje hlavní roli objem a kvantita, nikoliv kvalita a udržitelnost. Snižte tlak na výkon, soustřeďte se i na kvalitu práce a zaveďte při hodnocení pracovníků i jiné parametry, než jen čísla a objemy.

Zaveďte systémové změny, které sníží objem práce

Přetížení pracovníků většinou způsobuje špatná organizace práce nebo přílišné zahlcení zaměstnanců. Úkolem manažera je oba tyto parametry pokud možnost optimalizovat, a proto byste se i vy měli snažit zavést systémové změny, které sníží objem práce vašich podřízených.

Aktivně podporujte relaxaci a péči o duševní zdraví

V neposlední řadě patří k produktivnímu prostředí i možnost relaxace a odpočinku. Vyzdvihujte před podřízenými důležitost duševní a fyzické rekonvalescence, aktivně podporujte individuální péči o duševní zdraví a věnujte se osvětě v oblasti well-being a péče o psychiku.

 

-mm-

Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business