Jak reagovat na záludnou otázku: Kolik jste brali na předchozí pozici? (1/2)

Chystáte se změnit zaměstnavatele nebo pozici v rámci současné firmy. S tím samozřejmě souvisí i otázka platu. Měli byste mít nastudováno, jaké mzdy jsou na dané pozici obvyklé, ale nikdy nezapomeňte probrat to, jak firmě můžete prospět. Zapomeňte naopak na otřepané rady. Obzvláště pro ženy totiž může být lepší na dotaz ohledně výše předchozí mzdy skutečně odpovědět.

Ilustrační snímek

Měly by ženy prozradit svůj předchozí plat? Možná ano

Bojíte se, že vás během pracovního pohovoru zeptají na výši platu ve vaší poslední práci? Mnoho lidí obvykle doporučuje na takovou otázku vůbec neodpovídat. To však nemusí být nejlepší postup pro celých 50 % pracovní síly.

Podle článku na webu thebalance.com totiž bylo zjištěno, že pokud žena odmítne zveřejnit svou předchozí mzdu, dostane nakonec asi o 1,8 % méně než žena, která mzdu prozradí.

Oproti tomu muži, kteří na tuto otázku odpovědět odmítli, dostali o 1,2 % více než ti, kteří odpověděli. V některých zemích je navíc zakázáno, aby se zaměstnavatelé ptali na výši předchozí mzdy, tento zákaz se však pravděpodobně bude rozšiřovat jen pomalu.

Znejte hodnotu své pozice

Vždy byste samozřejmě měli zjistit, jaké mzdy se na vaší pozici na trhu nabízejí. Potom však ještě popřemýšlejte o tom, jak vaše zvláštní schopnosti a jedinečné zkušenosti mohou firmě, která vás na tuto pozici získá, přinést ještě něco navíc.

Dejte pozor, abyste svá očekávání nevztahovali příliš úzce k předchozímu platu. Během pohovoru prodiskutujte, jakou vaše pozice přináší firmě hodnotu. Snažte se ukázat, že jste pro firmu přínosní z dlouhodobého pohledu vzhledem k tomu, jakým směrem se společnost nebo dané oddělení chce vydat.

Potom už můžete začít mluvit přímo o číslech a částkách. Přesuňte hovor od své mzdové historie a snažte se vše směrovat spíše do budoucna, abyste si mohli dobře obhájit vyšší výdělek.

Co dělat, když nechcete předchozí mzdu prozradit, ale oni na tom trvají? Řekněte, že si nemyslíte, že by vaše minulá mzda odrážela současnou tržní hodnotu dané pozice.

Nebo můžete také přímo vrátit otázku zpět. Když je vám tato otázka položena, můžete si říct o odhad toho, kdo vám otázku položil. Přeci jen právě on obsazovanou pozici, firmu a nyní už tak troch i vás zná, a proto je legitimní otázka, co pokládá za přiměřenou mzdu právě on.

-jk-

Zdroj: The Balance - americký server zaměřený na peníze a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Balance

Články v sérii

Aktuální

Jak reagovat na záludnou otázku: Kolik jste brali na předchozí pozici? (1/2)

Aktuální

Jak reagovat na záludnou otázku: Kolik jste brali na předchozí pozici? (2/2)