Případ Tesly (1/2): Co se vlastně stalo?

Když se podíváte na graf ceny akcií Tesly, uvidíte dramatickou volatilitu. Tržní kapitalizace společnosti je nyní o 75 % vyšší než kdybychom dohromady spojili společnosti General Motors a Ford. Ve stejný únorový den, kdy společnost Tesla oznámila nabídku akcií ve výši 2 miliard USD, navíc cena akcií vzrostla téměř o 5 %. To je velmi nezvyklá reakce na oznámení o chystaném vydání nových akcií, který bude znamenat oslabení stávajících akcionářů.

Ilustrační snímek

Kromě toho podle článku na webu obchodní školy Wharton byla tak extrémní volatilita cen akcií pro takto velkou společnost naprosto bezprecedentní.

Jak vysvětlit, co se to děje? Pohyb cen akcií pravděpodobně ovlivnilo několik faktorů.

Masivní vytlačení investorů čekajících pokles

Podle časopisu Wall Street Journal ztráty investorů, kteří spekulovali na pokles ceny akcií, od ledna přesáhly více než 8 miliard USD. Tesla byla v posledních letech investory očekávající pokles vyhledávána velice často. Pokud v takové situaci dojde ke zvýšení ceny akciového titulu, může to vést k tomu, že spekulanti musejí uzavřít své pozice. K tomu musejí najednou akcie dané společnosti nakoupit – a jak to činí, jejich cena je tlačena ještě výše, což vede k tomu, že i ostatní spekulanti musí své pozice uzavřít a dělat totéž. To může vyhnat cenu vysoko, jde o začarovaný kruh.

Strach investorů z toho, že nenaskočí včas

Tesla vykázala za 4. čtvrtletí lepší výsledky, než se očekávalo, ačkoli v minulosti často vysoká očekávání nenaplnila. Q4 byl zároveň druhým ziskovým čtvrtletím v řadě. Někteří analytici proto zvýšili své cenové odhady pro cenu akcií.

Investoři do udržitelnosti

Společnost Blackrock, největší správce aktiv na světě, v lednu zdůraznila, že se chce zaměřit na udržitelné investování (tedy do společností, které jsou na tom dobře z hlediska jejich přínosu životnímu prostředí, udržitelnosti nebo správě věcí veřejných). To hraje ve prospěch společností, jako je Tesla. Toto však stěží může být hlavní důvod právě u Tesly – peníze spravované těmito velkými investory nejsou žádné nové peníze; byly na trhu k dispozici i dříve. Hodnocení společnosti Tesla v oblasti udržitelnosti navíc není tak silné, jak by se mohlo zdát.

-jk-

Zdroj: Knowledge@Wharton - odborný portál přední světové obchodní školy Wharton při University of Pennsylvania
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledge@Wharton

Články v sérii

Aktuální

Případ Tesly (1/2): Co se vlastně stalo?

Aktuální

Případ Tesly (2/2): Klíčové otázky zůstávají