Pět tipů, jak působit před podřízenými autenticky

Aby si manažer vybudoval důvěru u svých podřízených, tedy aby je mohl motivovat a inspirovat je k podávání toho nejlepšího možného výkonu, musí jeho podřízení věřit, že je skutečně autentický. Tedy že se chová podle svých vlastních zásad, že je upřímný a že si před svými podřízenými a kolegy na nic nehraje. Zde je pět rad, díky kterým budete i vy na své podřízené z pozice manažera působit autentičtěji.

Ilustrační snímek

Přiznejte vlastní chybu

V prvé řadě podle LeadershipNow.com platí, že autentický manažer (nebo jakýkoliv jiný člověk) musí umět přiznat vlastní chybu. Nepředstírejte, že jste neomylní.

Nepředstírejte, že víte vše nejlépe

Autentický vedoucí nemá problém přiznat, že něco neví nebo že někdo jiný umí něco lépe. Pokud se snažíte za každou cenu vypadat jako někdo, kdo umí vše nejlépe, působíte nejen neautenticky, ale jako že máte nízké sebevědomí.

Buďte transparentní ve své komunikaci směrem k podřízeným

Při komunikaci s podřízenými, ať už se jedná o předávání informací od vedení firmy nebo o běžnou, každodenní agendu, musíte být vždy maximálně transparentní a otevření a nesmíte mluvit vágně nebo používat zavádějící, politický styl komunikace.

Soustřeďte se na své silné stránky

Člověk působí nejvíce autenticky, když dělá něco, co ho baví a nemusí nic předstírat. Proto byste se měli soustředit na své silné stránky, snažit se je maximálně rozvíjet a využívat ve své každodenní práci.

Sami dělejte to, co požadujete po členech svého týmu

Nic nenaruší důvěru mezi manažerem a jeho podřízenými, jako situace, kdy manažer něco nakazuje pracovníkům, ale sám svá pravidla nedodržuje. Jděte ostatním vždy příkladem a nesnažte se nijak obcházet vlastní pravidla nebo přikázání ze strany vyššího managementu.



-mm-

 

Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now