Nejčastější důvody, proč se manažeři cítí bez energie

Motivace, inspirace, dodávání energie, podpora pozitivního myšlení. To jsou klíčové povinnosti, které manažer má vůči svým podřízeným. Co když se ale vedoucímu samotnému těchto vlastností nedostává? I manažeři samozřejmě mohou někdy ztrácet motivaci, cítit se bez energie a propadat splínu. Když se do této situace dostanete a chcete ji řešit, musíte nejdříve vědět, co ji způsobuje. Zde jsou nejčastější důvody, proč se manažeři cítí „vyšťaveni“.

Ilustrační snímek

Tento seznam přinesl server INSEAD Knowledge.

Malý vliv na svůj časový rozvrh

Častým důvodem ztráty energie je neschopnost organizovat si vlastní čas. Pokud máte pouze malý vliv na svůj rozvrh, brzy se dostanete do spirály neustálého shonu a pocitu beznaděje. Zkuste najít způsob, jak být více pánem svého času, a určete si klíčové priority, na které se budete zaměřovat.

Příliš ambiciózní plány

Plány by měly být ambiciózní. Pokud jsou ale až příliš velkolepé, může cesta k jejich dosažení vést k závažné demotivaci dotyčného člověka. Když nastavujete cíle, ať už sobě nebo svému týmu, buďte vždy co možná nejvíce realističtí.

Neefektivní komunikace

Pokud vázne komunikace mezi vámi a vaším týmem, případně mezi členy týmu jako takovými, je velmi těžké se na něčem domluvit a i běžné, každodenní úkony vám berou příliš mnoho energie. Nastavte systém komunikace tak, aby byl co nejjednodušší a nevyžadoval od nikoho příliš mnoho energie.

Nezdravý životní styl

Ztráta energie může mít čistě biochemickou nebo fyziologickou příčinu. Pokud špatně a nepravidelně jíte, nehýbete se, necvičíte nebo máte nezdravý spánkový režim, měli byste se ihned zamyslet nad nápravou.

Přílišná komplexnost práce

Možná je toho zkrátka na vás příliš. Možná musíte žonglovat s tolika projekty a úkony najednou, že se u vás dostavuje vysílení z rozhodování. Zjednodušte svoji práci, soustřeďte se na klíčové priority a zbytek agendy a rozhodování buď automatizujte nebo delegujte na někoho jiného.



-mm-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge