Paretovo pravidlo: Co to je a jak to lze využít v týmové práci

Tzv. „Paretovo pravidlo“, známé také jako pravidlo „80-20“, je zdánlivě jednoduchým, ale zcela zásadním a účinným principem, který lze uplatnit v time managementu, strategickém plánování i organizaci týmové práce. Co toto pravidlo znamená a jak ho můžete využít v organizaci práce vašeho týmu?

Ilustrační snímek

Tento článek vychází z příspěvku na blogu Briana Tracyho.

Co to je Paretovo pravidlo?

Ekonom Vilfredo Pareto v 19. století při zkoumání rozložení bohatství v Itálii narazil na princip, který se uplatňuje nejen v ekonomii, ale i v obchodu, time managementu nebo i ve sportovním tréninku. A toto pravidlo říká, že asi 20% vašich aktivit vám přinese 80% vašich výsledků. Tedy že 80% všech vašich výstupů (zisku, kvality, kvantity) vychází pouze z té nejlukrativnější, dvacetiprocentní části aktivit, které pro dosažení tohoto výstupu děláte. A z tohoto pravidla naopak samozřejmě vyplývá, že zbylých 80% vašich aktivit vám přinese akorát 20% vašich výsledků.

Co to znamená v praxi?

V praxi to tedy znamená, že například 20% vašich nejlukrativnějších klientů vám přináší 80% zisku. A pouhých 20% strategické práce vašeho týmu přináší 80% celkových výsledků vaší skupiny. Tyto počty jsou samozřejmě přibližné, ale velmi často zhruba odpovídají skutečnosti.

Jak toho využít?

Paretovo pravidlo vám umožní lépe zacílit své úsilí a lépe prioritizovat svoji práci. Především musíte:

  • Identifikovat klíčové aktivity, které vám přináší nejvíce zisku. Tedy těch nejlukrativnějších 20%. Na tyto aktivity pak soustřeďte svoji pozornost, tyto procesy zefektivněte a zdokonalte. I drobné změny v těchto lukrativních 20 procentech vám totiž přinesou velmi viditelné výsledky.
  • Pomozte svému týmu zredukovat čas a úsilí strávené na zbývajících 80% aktivit. Ty totiž nepřináší takové výsledky, které by odpovídaly času a úsilí, které je na ně potřeba vynaložit. Ulehčete tedy pracovníkům v tomto ohledu práci a tyto „nelukrativní“ aktivity automatizujte nebo přehodnoťte tak, aby se na nich nepálilo příliš mnoho energie.
  • Myslete na Paretovo pravidlo při rozdělování práce. Když organizujete a plánujete práci v rámci svého týmu, mějte pravidlo 80-20 na paměti a nechte pracovníkům dostatek času na těch nejefektivnějších 20% aktivit. Stejně tak tyto aktivity plánujte na období, kdy pracovníci pracují nejefektivněji, tedy ideálně na dopolední hodiny, nikoliv například na páteční odpoledne.

 

 

-mm-

 

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com