Tablet versus notebook – který nástroj zvolit pro práci?

Zvažujete pro své podnikání nákup tabletu místo přenosného počítače? Každý z obou nástrojů bude lépe fungovat v konkrétních situacích podle vašeho zaměření. Nabízíme porovnání výhod a nevýhod obou zařízení, které vám může pomoci v rozhodování.

Ilustrační snímek

Aplikace pro tablety musí být napsány tak, aby používaly co nejméně baterie a zároveň poskytovaly spotřebiteli srovnatelnou funkčnost jako tradiční počítač. Pro úkoly, jako je procházení internetu, kontrola e-mailů a další základní úkony, se tablety staly vhodnou alternativou. Ale pro specializované použití tablety většinou nedostačují.

Tablety jsou malé, lehké a díky vašim nejnovějším technologiím s nimi budou vaši zaměstnanci vypadat opravdu dobře – třeba na obchodních schůzkách. Ale z hlediska IT podpory vaší firmy jsou tato zařízení náročnější na správu. Pro zaměstnavatele je tedy rozhodnutí složitější. Pokud pro své zaměstnance používáte flotilu tabletů, musíte mít zavedeno řešení MDM (Mobile Device Management), které umožňuje odeslat do zařízení sadu pravidel. Můžete si dokonce přizpůsobit pravidla pro každý tablet. Faktorů k posouzení je však více...

Klady a zápory tabletu vs. notebooku

Výhody:

  • Cena: Většina lidí nepotřebuje tablet vyšší třídy. Vynikající tablet můžete získat za méně, než stojí notebook.
  • Jednoduchost: Používání tabletových aplikací je obvykle snazší, takže je snazší zaškolit zaměstnance.
  • Přenositelnost: Pro kohokoli, kdo není za stolem, má malá velikost tabletu mnoho výhod.
  • Některé aplikace jsou dobře vyvinuté: Například prodejní týmy mají k dispozici skvělé sady nástrojů pro prezentaci řešení klientům.
  • Standardizace: S MDM může osoba v IT nastavit a uzamknout všechny tablety stejným způsobem. To snižuje náklady na podporu.

Nevýhody:

  • Klávesnice na obrazovce: Pro lidi zvyklé na tradiční klávesnici je použití tabletu bez externí klávesnice často frustrující.
  • Dostupnost aplikace: Čím více je software využívaný vaší firmou specializovaný, tím menší je pravděpodobnost, že bude dostupný také v aplikaci pro tablety.
  • Výkon: Ačkoli jsou některé tablety výkonnější než počítače, stále mají omezení, která počítače nemají. Počítače, které řídí průmyslové stroje, špičkové účetnictví a grafický design, jsou jen některé z oblastí, které pro tablety často nejsou vhodné.
  • Nedostatečné příslušenství: K tabletu nelze moc zapojit.

 

Máte nyní lepší představu o tom, které zařízení bude vhodnější pro vaši práci, práci vašich zaměstnanců a pro váš byznys?

 

-bb-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How