Tajemství natáčení úspěšných podcastů (1/2)

Podcasty jsou za poslední rok na vzestupu. Je to skvělé médium, které vyhoví zaneprázdněným posluchačům, ale zároveň vám může vybudovat skvělou komunitu a zlepšit vaše komunikační schopnosti.

Ilustrační snímek

Vyberte si vhodné téma a formát

Jakmile se rozhodnete pustit do nahrávání podcastů, prvním úkolem je rozhodnout o tématu nebo úhlu představení. Možná budete chtít rozebírat nejnovější témata, novinky a tipy z oboru nebo vést rozhovory se zajímavými hosty z určité oblasti. Pojmenujte své médium relevantním názvem, který potenciální posluchače zaujme a dá jim jednoduchou a jasnou představu o zaměření.

Dále se rozhodněte, jaký formát by mělo vaše nové médium mít. Budete chtít vést čistě rozhovory, hovořit sólo nebo s dalším moderátorem – například kolegou z vašeho podniku? Krása sólového nahrávání spočívá v tom, že můžete začít na podcastu pracovat kdykoli chcete. Formát rozhovoru s hostem je sice náročnější na organizaci, ale zase snazší na vyplnění obsahu, protože jej poskytuje primárně host.

Sami jako host podcastu si můžete nacvičit improvizované řečnické dovednosti potřebné pro přijímací pohovory, mít příležitost předvést své odborné znalosti nebo propagovat své podnikání.

Příprava

V případě rozhovorů si vybírejte hosty se zajímavými příběhy nebo myšlenkami ke sdílení. Sdělte jim předem, o jakém tématu či úhlu pohledu chcete diskutovat. Vyžádejte si bio nebo jiné základní informace. Předem potvrďte datum a čas konání společně s dalšími pokyny, aby se váš host mohl dobře připravit a vyhnuli jste se nedorozumění. Je také dobré sdělit všechna očekávání, kolik času budete potřebovat a jak budete nahrávat.

Pokud jde o vybavení, lze podcast snadno nahrávat na digitální rekordér, mobilní zařízení nebo počítač. Nemusíte přímo docházet do studia nebo kupovat drahé vybavení. Pro získání nejlepšího možného zvuku je však lepší mít USB mikrofon a sluchátka. Pokud je to možné, nepoužívejte mikrofon a reproduktory zabudované v počítači. Mikrofon může zachytit hluk ventilátoru z počítače a zvuk vycházející z reproduktorů se může také vracet zpět do mikrofonu.

Abyste zajistili hladký průběh podcastového rozhovoru i mimo profesionální studio, vypněte další zařízení a odpojte veškerá vyrušování počítače, například karty na internetu nebo e-mailová oznámení. Proveďte zvukovou kontrolu a ujistěte se, že je nahráván zvuk procházející mikrofonem.

 

 

-bb-

Zdroj: Toastmasters International - Nezisková vzdělávací organizace zastoupená  kluby po celém světě. Jejím hlavním cílem je vzdělávání členů v oblasti komunikace, veřejného vystupování a leadershipu.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Toastmasters International

Články v sérii

Aktuální

Tajemství natáčení úspěšných podcastů (1/2)

Aktuální

Tajemství natáčení úspěšných podcastů (2/2)