Globální dopad: Koronavirus a dodavatelské řetězce (2/2)

V předchozím článku jsme viděli, že společnosti už často mají nastavené procesy řízení rizik pro případ závažných katastrof. Nyní však pandemie koronaviru ukazuje, že tyto procesy leckdy nejsou dostatečně robustní. Tentokrát zde hlavní roli hraje fakt, že opravdu hodně lidí musí být doma a že celý svět se tak nějak uzavírá.

Ilustrační snímek

Diverzifikovaná dodavatelská základna pomáhá. Chcete-li stabilizovat dodavatelský řetězec, můžete:

  • Navázat spolupráci s novými dodavateli
  • Zvýšit své zásoby
  • Investovat do distribučního omnichannelu

To však musí být provedeno ještě předtím, než ke krizi dojde. Nalezení nových alternativních dodavatelů nebo přepracování vašeho produktu či procesu je při nastalé krizi náhle mnohem obtížnější. Pokud vaše hlavní dodávky přicházejí z Číny, možná teď ani nenajdete žádného alternativního dodavatele – a pokud ano, možná že i on je zasažen komplikacemi.

I krizi v dodavatelském řetězci lze přežít

Některé společnosti jsou v oblasti řízení dodavatelského řetězce na špičce. V roce 2000 například došlo k požáru, který přerušil dodávku čipů pro Nokii a Ericsson. Obnovení výroby trvalo týdny, společnost Nokia však spustila svůj havarijní plán a vypořádala se s nastalou krizí dobře.

Podařilo se jí tak během několika týdnů předesignovat čipy, navýšit výrobu a dostat maximu od ostatních dodavatelů. Výsledek? Ericsson ztratil v tom roce ztratil téměř 400 milionů USD v potenciálních příjmech a později se stal součástí japonské společnosti Sony.

Aby bylo možné překonat nedostatek kapacit, je pro plánování výroby i dodávek potřeba mít další kapitál. Dopravní průmysl bude potřebovat extra kapitálu hodně, protože čelí omezením jak na straně nabídky, tak na straně poptávky. Ne všechny společnosti mají dostatek peněz na to, aby přežily následující měsíce. Vlády jim budou pravděpodobně muset nějak pomoct.

Dezinfekce místo parfémů 

Podle článku zveřejněného obchodní školou Wharton na Pennsylvánské univerzitě si však někteří umějí dobře poradit. Tak například LVMH (francouzský výrobce parfémů a kosmetiky) přenastavil vlastní výrobní linky tak, aby mohl vyrábět tolik potřebné dezinfekční prostředky – a tím pomůže celé zemi vyrovnat se s nastalou katastrofou.

-jk-

Zdroj: Knowledge@Wharton - odborný portál přední světové obchodní školy Wharton při University of Pennsylvania
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledge@Wharton

Články v sérii

Aktuální

Globální dopad: Koronavirus a dodavatelské řetězce (1/2)

Aktuální

Globální dopad: Koronavirus a dodavatelské řetězce (2/2)