Jak poznat své vlastní silné stránky

Pokud jste stále ještě přesvědčeni, že zatím neznáte všechny své silné stránky, můžete zkusit podniknout následující kroky.

Ilustrační snímek

Udělejte si test osobnosti

Takový test pomáhá lidem uvědomit si, jaké jsou hlavní rysy jejich osobnosti. To je velmi užitečné hlavně v případě, že jste o nich dosud téměř nevěděli. Díky této znalosti se totiž pak můžete zaměřit na dovednosti, které budou s vašimi osobnostními rysy dobře ladit. Test vám sice přesně neřekne, v čem jste dobří, ale dá vám alespoň nějaký směr. Postoupíte tak zase o něco dál v cestě za poznáním toho, co jsou ty hlavní aspekty vaší osobnosti. Může se stát, že až dosud jste si jich nebyli vědomi, natož abyste s nimi vědomě operovali.

Když lépe pochopíte vlastní osobnost, máte větší šanci správně se rozhodnout, která kariérní cesta je pro vás a pro vaše osobnostní nastavení nejvhodnější. Také pochopíte, jaké cíle byste si měli stanovovat a o co byste měli usilovat.

Otestujte své nadání

Tento test je určen k poznání toho, pro co máte vlohy – v jakých konkrétních oborech můžete dosáhnout dobrých výsledků. To vám může hodně prozradit o vaší schopnosti naučit se ty či ony dovednosti, případně budete vědět jak snadné či těžké pro vás bude proniknout do určitého oboru. Tím, že vám bude položena řada otázek, se dobře rozpozná, na jaké dovednosti máte nadání a můžete v nich vyniknout.

Jak je uvedeno výše v odstavci ohledně testu osobnosti, i tento typ testu vám pomůže odhalit, která kariéra je pro vás vhodná, tvrdí článek na webu addicted2success.com.

Zaměřte se na zpětnou vazbu

Vlastně každý den dostáváme zpětnou vazbu od našich přátel, rodiny a spolupracovníků. Musíme se jen trochu snažit a zamyslet se nad tím, s jakými reakcemi se setkáváme. Můžeme také zkusit položit přímou otázku – ptejte se na otázky týkající se vašich koníčků nebo předchozích úspěchů. Tak snadno a rychle prozkoumáte různé dovednosti a uslyšíte, zda máte či nemáte silné stránky, které se už možná v minulosti projevily.

Můžete se prostě jednoduše zeptat lidí, kteří u vašich minulých úspěchů byli. Stačí se s nimi pobavit o tom, v čem jste uspěli nebo co vás baví dnes. Zeptejte se, zda vám mohou pomoci popsat vaše silné stránky, které jste v dané situaci nebo činnosti využili.

 

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success