Máte dostatek hotovosti na neočekávané události? (2/2)

V předchozím článku jsme se dozvěděli, že nejen záplavy, ale také pokles příjmů z prodeje stávajících produktů mohou vaši organizaci citelně zasáhnout, pokud nemáte po ruce dostatek hotovosti. Nyní uvidíme více ohledně toho, jak se na podobné krizové scénáře připravit.

Ilustrační snímek

Jak zvýšit hotovostní rezervu?

Spočtěte si, kolik dnů typicky trvá, než je to, co prodáte, zaplaceno (tedy jak dlouho trvá, než vám zákazníci skutečně zaplatí odebrané produkty).

  • Zkuste nastavit nové platební podmínky nebo optimalizovat své fakturační procesy.
  • Navyšte prodeje a získejte tak více hotovosti.
  • Sledujte pečlivě své provozní náklady.

Vytváření hotovostních rezerv by však nikdy nemělo být na překážku nebo probíhat na úkor financování toho, co vaše organizace potřebuje k dalšímu růstu. Investice s vysokou návratností musejí zůstat prioritou.

Na druhou stranu, mít dostatek hotovosti po ruce vás připravuje nejen na neočekávané katastrofické události, ale také vás činí schopnými okamžitě využít neočekávané příležitosti, které se objevují jen nárazově. Pokud vaše organizace nemá hotovostní rezervy, nemusí být následující nečekané příležitosti schopna využít, varuje nás web cfo.com:

  • Fúze a akvizice
  • Příležitost k náboru klíčových zaměstnanců pro zajištění budoucího růstu
  • Využití nečekaných příležitostí pro rozšíření podnikání

S dostatkem hotovosti po ruce můžete takové příležitosti využít hned, jakmile se objeví, aniž byste museli nahánět další finanční prostředky jinde.

Mějte hotovost, ale nemějte jí příliš

Nebylo by samozřejmě příliš produktivní zpomalit růst nebo zavírat oči před příležitostmi, kde by se díky investicím mohlo podnikání vaší organizace produktivně rozšířit. Nikdo nechce, abyste byli posedlí hromaděním hotovostních rezerv.

V ideálním případě totiž nikdy nebudete muset fungovat jen s využitím hotovostní rezervy. Nepředvídané katastrofy nebo poklesy poptávky vás však mohou dostat do situace, kdy nebude možné ani odhadnout, kdy se věci zase vrátí do normálu. Vyšší hotovost po ruce v takových situacích zajistí menší narušení každodenního provozu vaší organizace.

 

-jk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com

Články v sérii

Aktuální

Máte dostatek hotovosti na neočekávané události? (1/2)

Aktuální

Máte dostatek hotovosti na neočekávané události? (2/2)