5 tipů, jak si říct o více peněz, povýšení nebo změnu pracovních podmínek

Ekonomika roste, lidé mění zaměstnání, mnoho těch, kteří strávili většinu svého života na pozici, která se jim zdála pod jejich úroveň, se osměluje a zajímá o nové možnosti. Pokud delší dobu přemýšlíte o změně platu nebo pracovních podmínek, teď je určitě ta správná příležitost se o to pokusit. Řada lidí však neví, jak si o tyto změny šéfovi říct. Zde je pět tipů, jak se připravit a jak především s tímto požadavkem  uspět.

Ilustrační snímek

Buďte si jisti sami sebou

Podle Harvard Business Review je základem to, že věříte sami sobě a svým schopnostem. Nemá cenu o nich někoho přesvědčovat, dokud si jimi nejste jisti. Buďte takoví, abyste i vy sami cítili, že si požadovanou změnu zasloužíte.

Připomeňte si své přínosy pro firmu

Udělejte si analýzu, co vše jste firmě přinesli za dobu, kdy u ní pracujte. Vypíchněte projekty, které se vám povedly, a systémové změny, které jste iniciovali.

Propojte svůj požadavek s cíli firmy

Každá firma má nějakou vizi a nějaký směr, kterým se ubírá. Má-li váš požadavek nadřízeného zaujmout, je nutné, aby daná změna byla v souladu s tímto směřováním.

Mějte jasnou představu

Nechoďte za vedoucím s tím, že máte nápad, že by se mělo něco změnit, ale nevíte jak přesně. Přijďte s konkrétním požadavkem, který budete moci obhájit zcela specifickými argumenty.

Připravte si řeč předem

I když si možná budete zpočátku připadat hloupě, určitě se vyplatí zkusit si mluvený projev před zrcadlem, nebo si jej alespoň nanečisto odříkat vlastními slovy. Můžete tak přijít na některá slabá místa svého požadavku.

-mm-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review