Jak se připravit na veřejné vystoupení

Ilustrační snímek

Dobří řečníci nepodceňují přípravu svých vystoupení. O tom, jak se připravovat z dlouhodobého hlediska, již bylo napsáno mnoho. Zaměřme se proto nyní s pomocí serveru Training Magazine na to, jak zajistit maximální efektivitu vystoupení bezprostředně před tím, než vyjdete na pódium.

1. Přijďte včas

Minimálně hodinu před vystoupením se spojte s organizátory akce a prodiskutujte váš nástup a agendu. Poslouchejte spíkry před vámi, abyste mohli co nejlépe navázat. Mluvte s lidmi v publiku, abyste zjistili, co je zajímá.

2. Dobře se seznamte s prostorem

Ideálně před začátkem celé akce, kdy ještě není na místě publikum, si zkuste stoupnout na pódium. Projděte si je, abyste si uvědomili velikost prostoru a možnosti, jak s ním můžete pracovat. Zajistěte si potřebné úpravy, abyste se cítili příjemně.

3. Dobře se seznamte s vybavením

Zjistěte, jaká technika se bude používat a otestujte, zda funguje. V ideálním případě si přineste vlastní počítač a headset. Prohlédněte si řečnický pult a místa, kam můžete odkládat své poznámky. Přesvědčte se také, zda vás publikum dobře uslyší a uvidí.

4. Připravte si vlastní vybavení

Kopii své prezentace si pro jistotu přineste minimálně ve dvou variantách – na přenosném disku, umístěte ji na internet nebo si ji pošlete do e-mailu. Před vystoupením se ujistěte, že se prezentace zobrazuje tak, jak má. Přineste si hodiny nebo mobilní zařízení, které vám bude ukazovat zbývající čas vystoupení.

5. Zajistěte své tělesné potřeby

Před vystoupením se dobře vyspěte a nepijte alkohol. Asi hodinu před vystoupením snězte lehké jídlo. Než půjdete na pódium, navštivte toaletu.

6. Uklidněte se

Najděte si klidné místo v zákulisí a věnujte se cvičením, která vás uvolní. Může to být cokoli od hlubokého dýchání, přes procházení až po výskoky nahoru a dolů.

7. Přijměte své rozčilení

Nepřemýšlejte o nervozitě nebo strachu. Naučte se rozčilení využít k lepší prezentaci. Pozitivně se motivujte – očekávejte přátelské publikum, které nadšeně přijme vaše vystoupení.

-kk-

Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine