Jste připraveni na koučování?

Ilustrační snímek

Koučink je nejen populární, ale také velmi účinný nástroj osobního rozvoje. Není to však všelék, který by byl vhodný pro každého. Jak tedy poznat, zda je vhodný pro vás? Podle koučky a zakladatelky serveru CAREEREALISM.com J.T. O'Donnellové mají lidé, kterým koučink nemůže pomoci společné to, že ve skutečnosti nehledají pomoc, ale potvrzení určité své představy. V článku na sociální síti LinkedIn popsala dvě typické situace, které jasně ukazují, že dotyční manažeři nejsou připraveni na koučink.

1. Potvrďte mi, že jsem udělal všechno správně

Hlavní roli v této situaci hraje manažer, který má velmi dobrou kariéru, ale stalo se mu něco, co považuje za nespravedlivé (nebyl povýšen, nedostal vyšší odměny apod.). Říká sice, že je otevřený koučinku, ale ve skutečnosti chce, aby mu kouč potvrdil, že neudělal žádnou chybu. Neuvědomuje si, že dělat vše správně nestačí. Kariérní svět se mění každým dnem a je třeba umět se přizpůsobit změnám. Teprve manažer otevřený změnám je vhodným adeptem pro koučování.

2. Potvrďte mi, že jsem oběť

Druhou typickou situací je ta, kdy manažer má pocit, že jeho kariéra je jen souhrnem neúspěchů, které nemůže nijak ovlivnit. Často si také myslí, že jeho kolegové a nadřízení zneužívají jeho zranitelnosti ke svému vlastnímu prospěchu v kariéře. Je zkrátka zneuznaný. Když začne spolupracovat s koučem, chce od něho slyšet, že je obětí nepříznivých okolností. Neuvědomuje si, že každý nese odpovědnost za své činy, úspěchy i selhání. Teprve až ji bude připraven přijmout, bude připraven i na koučování.

Koučování je podle O'Donnellové ideálním rozvojovým nástrojem pro manažery, kteří vidí svoji kariéru jako nikdy nekončící cestu – nesnaží se za každou cenu vyhýbat kritice a nechtějí, aby jejich problémy řešili druzí.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse