Five exercises to help increase your self-control

Pět cviků, díky kterým posílíte svoji sebekontrolu

Self-control is the ability to avoid succumbing to your emotions, make rational decisions at all times and have your own mental processes under control. It means behaving actively, not reactively. A high level of self-control is also a prerequisite to mental resilience. For these reasons, it is obvious building and maintaining self-control should be one of the key goals of any manager. Here are five tips on strengthening self-control.

Role of an objective observer

According to the American Express business blog, it is advisable to practise the attitude of the so-called "independent observer". Next time you find yourself in the middle of a stressful situation that threatens your self-control, try to imagine it is not happening to you but to someone else and you are merely observing everything from a distance. This will help you think rationally.

Setting up clear goals

If you are motivated to reach a certain goal, you will be better equipped to face the obstacles and stresses you encounter on your way towards it. But the goals must be clear, measurable and precisely defined.

Sleeping habits

Regular and high-quality sleep helps your brain regenerate and increases your mental resilience. Thus it also helps your self-control, which you lose if you are tired or have a long-term sleep deficit.

Knowing your stress triggers

Each person has different stressors, i.e. stress triggers. Think about what situations and impulses trigger reactions that make you lose self-control, and then try to eliminate these stressors, or at least next time realise what causes the reaction you are having.

Automation of decision-making

One of the problems of the modern era is exhaustion caused by decision making. This happens when someone has to make so many decisions that they eventually start to be cognitively overwhelmed and their mind protests. Managers can avoid this by using automated decision-making processes. Set up certain rules with long-term validity, thus reducing the number of decisions you have to make during one day.

 

-mm-

    Pět cviků, díky kterým posílíte svoji sebekontrolu

    Sebekontrola je schopnost nepodléhat svým emocím, rozhodovat se racionálně za každých okolností a mít pod kontrolou své duševní pochody. Tedy jednat aktivně, nikoliv reaktivně. Vysoká míra sebekontroly je také nutnou prerekvizitou pro vysokou psychickou odolnost. Z těchto důvodů je zřejmé, že vybudovat a udržet si schopnost sebekontroly by měl být jeden z klíčových úkolů jakéhokoliv manažera. Zde je pět tipů, jak posílit vlastní sebekontrolu.

    Pozice nezaujatého pozorovatele

    Podle business blogu American Express je vhodné trénovat duševní rozpoložení tzv. nezávislého pozorovatele. Když se kolem vás děje určitá stresová situace, díky které hrozí, že ztratíte sebekontrolu, zkuste si příště vsugerovat, že se věc neděje vám, ale někomu jinému, a že vy celou věc akorát pozorujete zpovzdálí. Budete tak schopni lépe racionálně uvažovat.

    Nastavení jasných cílů

    Když máte motivaci jít si za určitým cílem, budete lépe odolávat nástrahám a stresům, které vás na cestě za tímto cílem potkají. Vámi nastavené cíle ale musí být jasné, měřitelné a exaktně definované.

    Spánkový režim

    Pravidelný a kvalitní spánek napomáhá regeneraci mozku a zvyšuje vaši psychickou odolnost. Tím také napomáhá sebekontrole, kterou naopak člověk ztrácí, pokud je unavený a má dlouhodobý spánkový deficit.

    Znalost vašich spouštěčů stresu

    Stresory, tedy spouštěče stresu, jsou u každého člověka jiné. Uvědomte si, jaké situace a impulzy ve vás spouští reakce, díky kterým ztrácíte sebekontrolu, a poté se pokuste tyto stresory eliminovat, případně si při další příležitosti alespoň uvědomit, proč máte takovou reakci, jakou máte.

    Automatizace rozhodovacích procesů

    Jedním z problémů moderní doby je únava z rozhodování. Ta nastává, když dotyčný člověk musí činit tolik rozhodnutí, že začne být po čase kognitivně přetížen a jeho mysl se proti tomu začne vzpouzet. U manažerů je řešením automatizace rozhodovacích procesů. Nastavte určitá dlouhodobě platná pravidla, která vás při rozhodování zastoupí, a snižte tak počet rozhodnutí, která během dne musíte dělat.

     

    -mm-

    Zdroj: Business Class blog American Express - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Class blog American Express