How not to be nervous when speaking in public

Jak se vyhnout nervům při vystupování na veřejnosti

Few people feel comfortable speaking in public. Even the best speakers suffer from nerves before a public appearance; to what extent depends on how experienced they are and their personal traits, as well as on the type of audience they are facing. If you are to give a presentation and do not want to come across as nervous, here are some practical tips.

These tips were published by the INC.com.

Learn the first sentence by heart

People are often nervous at the beginning, but once they start talking the nervousness fades away. This is why you need to know the very first sentence of your presentation by heart.

Use your own language

Do not try to be someone you are not. You will best overcome your nervousness by being authentic and using the language and style that suits you best.

The best at the beginning

Start in a good way and never try to leave the best and most spectacular revelation for the end: on the contrary, put the best bit at the beginning.

Rehearse the presentation

The people who appear most relaxed and casual during a speech are often those who have devoted hours to practising and recording in front of a mirror. Gain confidence by dedicated practice prior to your presentation.

 

-mm-

    Jak se vyhnout nervům při vystupování na veřejnosti

    Málokomu je příjemné mluvit na veřejnosti. I ti nejlepší řečníci bojují před veřejným vystoupením s určitou nervozitou a její míra je závislá na druhu publika, na zkušenostech daného řečníka a na jeho osobnostních vlastnostech. Pokud vás čeká prezentace a chcete se vyhnout tomu, abyste působili nervózně, přinášíme vám několik praktických rad.

    Tyto tipy přinesl server INC.com.

    Zapamatujte si nazpaměť větu, kterou začnete.

    Nervy jsou většinou nejhorší na začátku a zmizí, jakmile se rozmluvíte. Proto se naučte úplný začátek vaší prezentace nazpaměť.

    Mluvte svým jazykem.

    Nesnažte se vypadat jako někdo, kdo nejste. Svoji nervozitu zkrotíte nejlépe tak, že budete působit autenticky a že budete používat výrazy a styl, které jsou vám blízké.

    To nejlepší na začátku.

    Vykročte tou správnou nohou. V žádném případě se nesnažte čekat s tím nejlepším a největším rozuzlením až na konec. To nejlepší naopak dejte na začátek.

    Prezentaci si nacvičte.

    Lidé, kteří při svých projevech vypadají nejuvolněněji a nejpřirozeněji mají za sebou ve většině případů hodiny tréninku před zrcadlem a nahrávání. Buďte si jistí v kramflecích a prezentaci nebo proslov si poctivě nacvičte.

     

    -mm-

     

    Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele