Take care when choosing a financial adviser (2/2)

Nešlápněte vedle s výběrem svého finančního poradce (2/2)

How do you manage your finances? Do you have a financial adviser or do you do it yourself? A March 2019 survey by CNBC and Acorns indicates that only 17% of Europeans hire an adviser. In the light of other studies showing low financial literacy, this percentage is low. On the other hand, financial advice has had a generally poor reputation for some time, so there is a dilemma as to which strategy is actually better.

The first part of the article focused on what a financial adviser can do for you and also how to recognise when the time has come to say goodbye to your current adviser. This time we will look at a few recommendations for selecting a suitable personal finance specialist.

How to choose a suitable financial adviser?

Find out if your financial adviser is a mentee. So-called fiduciaries are persons who, on the basis of a contractual arrangement, have accepted an ownership mandate to manage someone else's property. They are registered with either the state regulator or the Securities and Exchange Commission (SEC). It is their responsibility to act in your best interests and inform you in advance of any potential conflict of interest.

However, you need to be aware of the fact that not every investment adviser is also a trustee, and that brokers, traders and insurance agents are not required to work in your best interests. You can ask your financial adviser for their registration number and check this on the NAPFA (National Association of Personal Financial Advisers) website.

In addition to the fiduciary standard, find out if your financial adviser has any specific certifications, such as CFP (Certified Financial Professionals), ChFC (Chartered Financial Consultant) or AIF (Accredited Investment Fiduciary). This will help you understand their qualifications and whether they are suitable for your financial requirements.

Ask how your financial adviser is paid. This can have a huge impact on the composition of your portfolio. Advisers work with different fee structures: some take fees only, while others may receive a commission for recommending a specific product. There are other fee models, such as asset management fees or success fees (hedge funds).

Although there are no rules defining ideal reward models, it is important that your financial adviser lists them - either voluntarily or upon request.

Verify credentials and customer feedback. Checking your financial adviser's information is only the first step. It is important to find out if there are any possible complaints concerning your adviser, which you can only do by going to the SEC, Board CFP® website, or by reviewing your adviser's records with the FINRA (Financial Industry Regulatory Authority). If you find a complaint, ask your adviser about it. More complaints should serve as a warning: "Hands off".

In addition to checking official records, ask your financial adviser for references. Any good adviser should be happy to share these. Talk to previous or current clients and get detailed feedback. You can find out more about your financial adviser online.

A good financial adviser can improve your life and bring you a financial reward. It is essential to do thorough research before hiring a financial expert. Even if you have someone taking care of your finances, it is customary to monitor your portfolio. A little caution and routine checks will go a long way towards securing your financial future.

 

-bb-

    Nešlápněte vedle s výběrem svého finančního poradce (2/2)

    Jak spravujete své finance? Máte finančního poradce nebo to děláte sami? Průzkum společností CNBC a Acorns z března 2019 ukázal, že pouze 17 % Evropanů využívá svého finančního poradce. Oproti studiím, které uvádějí nízkou finanční gramotnost, je toto procento nízké. Obecná reputace finančního poradenství však není dlouhodobě dobrá, a tak vzniká dilema, jaká strategie je vlastně lepší?

    prvním díle článku jsme se zaměřili na to, co pro vás finanční poradce může udělat a také, kdy poznáte, že nastal čas rozloučit se s vaším stávajícím finančním poradcem. Tentokrát se zaměříme na pár doporučení pro výběr vhodného specialisty na osobní finance.

    Jak si vybrat vhodného finančního poradce?

    Zjistěte, zda je váš finační poradce svěřencem. Tzv. fiduciáři, jsou osoby, které na základě smluvního ujednání přijaly vlastnický mandát ke správě cizího majetku. Jsou registrováni buď u státního regulátora, nebo u Komise pro cenné papíry (SEC). Je jejich povinností jednat ve vašem nejlepším zájmu a v případě možného střetu zájmů vás musí předem informovat.

    Musíte však pochopit, že ne každý investiční poradce je zároveň svěřencem a makléři, obchodníci a pojišťovací agenti nejsou povinni pracovat ve vašem nejlepším zájmu. Můžete požádat svého finančního poradce o registrační číslo a zkontrolovat jej na webových stránkách NAPFA (Národní asociace osobních finančních poradců).

    Kromě fiduciárního standardu zjistěte, zda má váš finanční poradce nějaké konkrétní certifikace, například CFP (Certified Financial Professionals), ChFC (Chartered Financial Consultant) nebo AIF (Accredited Investment Fiduciary). Pomůže vám to pochopit jejich kvalifikaci a to, zda jsou vhodné pro vaše finanční požadavky.

    Zeptejte se, jak je váš finanční poradce placen. Způsob placení finančního poradce může mít obrovský dopad na složení vašeho portfolia. Finanční poradci pracují s různými strukturami poplatků, z nichž někteří jsou poradci pouze pro poplatky, zatímco jiní mohou obdržet provizi za doporučení konkrétního produktu. Existují další modely poplatků, jako jsou poplatky za správu aktiv nebo poplatky za úspěch (hedgeové fondy).

    Ačkoli neexistují žádná pravidla definující ideální modely odměn, je důležité, aby je váš finanční poradce uvedl – sám od sebe nebo na dotaz.

    Ověřte pověření a zpětnou vazbu od zákazníků. Kontrola údajů o finančním poradci je pouze prvním krokem. Je důležité zjistit, zda existují nějaké možné stížnosti na vašeho poradce. Můžete to udělat pouze tak, že přejdete na web SEC, Board CFP® nebo zkontrolujete záznamy svého poradce u FINRA (Financial Industry Regulatory Authority). Pokud najdete stížnost, zeptejte se na ni svého poradce. Více stížností by pro vás mělo být signálem: „ruce pryč“.

    Kromě kontroly úředních záznamů požádejte svého finančního poradce o reference. Jakýkoli dobrý poradce by je rád sdílel. Promluvte si s předchozími nebo stávajícími klienty poradce a získejte důkladnou zpětnou vazbu. Můžete vyhledat více o svém finančním poradci online.

    Správný finanční poradce může zlepšit váš život a přinést finanční odměnu. Je zásadní provést důkladný výzkum, než najmete finančního experta. I když máte někoho, kdo se stará o vaše finance, je zvykem sledovat své portfolio. Trocha opatrnosti a rutinní kontroly půjde dlouhou cestu k zabezpečení vaší finanční budoucnosti.

     

     

    -bb-

    Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com