Leadership presence: Do you have it?

Působíte na ostatní jako lídr?

Leadership presence is the ability to act with confidence, to be calm and polite under pressure. Decisiveness is, of course, a core characteristic embedded in the phrase leadership presence. People who exhibit leadership presence are charming and able to influence others. They tend to use strong and clear language and display a high level of energy. Their nonverbal communication exhibits confidence: a firm handshake, eye contact and an authoritative tone of voice are present in their communication.

Although it comes more naturally for certain types of people, leadership presence is not an innate characteristic, anyone can gain it. How? The Open Forum website has some tips for you.

1. Work on your style of communication

You need to learn how to put people at ease. One way of doing it is being inclusive when talking to a group of people. The goal is that everyone you talk to feels better about himself when your conversation is over.

2. Don’t be cold

Shake off that formal professional role approach to your relationships at work. That is not how leaders behave. You want to engage others and show them your genuine warmth; be natural, be interested in those around you.

3. Be present – in the right way

It is about a “stage presence“, as Patsy Rodenburg (a world’s leading voice coach) calls it in his book The Second Circle: How To Use Positive Energy for Success In Every Situation. This leadership presence is characterized as a give-and-take exchange of energy. Top performers and teachers have it. In such a state you are not focused on yourself nor are you affected by worrying to much about what others think.

4. Be calm

The fast pace of business and all the stress and pressure demand the ability to remain cool under fire. Know your triggers so you know when to be particularly cautious. You can improve your skills of dealing with adverse situations without losing grace by raising your self-awareness about how you react when stress is increased. Then you need to make a conscious decision to respond in a more composed manner.

-jk-

    Působíte na ostatní jako lídr?

    Lídr musí působit sebejistě a musí být klidný a zdvořilý i tehdy, je-li pod tlakem. A samozřejmě, rozhodnost je další charakteristika, kterou musí správný lídr splňovat. Lidé, kteří jsou lídry, umějí ovlivnit ostatní a často jsou okouzlující. Jejich mluva je jasná, používají silná slova a působí velice energicky. Jejich nonverbální komunikace také vyjadřuje naprostou sebedůvěru: pevný stisk ruky, oční kontakt a autoritativní tón hlasu.

    Tyto charakteristiky lídrů nejsou vrozené, i když někdo k nim samozřejmě může mít lepší předpoklady. Ovšem pokud předpoklady nemáte, ani tak nejste ztraceni – a tipy, které přináší web Open Forum, vám mohou pomoci.

    1. Zapracujte na stylu své komunikace

    Musíte se naučit chovat tak, aby se lidé ve vaší přítomnosti uvolnili. Jednou z cest, jak toho docílit, je tehdy, když hovoříte se skupinou lidí, do hovoru zapojit i ostatní. Cílem je, aby se po rozhovoru s vámi cítil lépe a sebevědoměji.

    2. Nebuďte studení

    Zbavte se toho studeného, profesionálně formálního přístupu k ostatním na pracovišti. To není chování lídra. Chcete, aby z vás ostatní cítili lidskost, aby se s vámi cítili dobře. Buďte přirození a také se o ostatní zajímejte.

    3. Žijte tady a teď – tím správným způsobem

    Ve své knize The Second Circle: How To Use Positive Energy for Success In Every Situation o tom mluví Patsy Rodenburgová (světově uznávaná hlasová koučka). Lídři jsou charakterističtí tím, že jsou energičtí – ale nesoustřeďují všechnu energii jen sami na sebe, místo toho ji přijímají i dávají. Stejně jako ti nejlepší učitelé a umělci, kteří umějí pracovat se svým publikem. Jde o to nebýt příliš upjatý na to, jak asi vypadám a co si o mě ostatní myslí.

    4. Buďte klidní

    Rychlé tempo, ve kterém funguje svět byznysu, a všechen ten tlak, který je na vás vyvíjen, musíte zvládat klidně. Musíte zůstat ledově klidní, i když jste zrovna pod palbou. Musíte poznat to, co u vás funguje jako spouštěcí mechanismus a v jakých situacích tak musíte být obezřetní a dokázat se ovládnout. Zkoumejte, jak reagujete na stres. Jaké jsou vaše typické reakce? Pracujte na tom, abyste si se složitými situacemi dokázali poradit klidně a s chladnou hlavou.

    -jk-

    Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů