How to lead - three tips for practical exercises

Jak vést - tři tipy na praktická cvičení

The new McKinsey Quarterly has an article dedicated to shifting mind-sets that currently may be preventing you from achieving your full potential as a leader. Joanna Barsh (a director emeritus in McKinsey’s New York office) and Johanne Lavoie (a master expert in the Calgary office) share some of the latest thinking and offer some insights into how to lead successfully.

The article is based on the author’s book Centered Leadership: Leading with Purpose, Clarity, and Impact. The authors claim that not only the visible – practices, behavior and actions – matter. What is really important are your mind-sets. Let’s look at a few tips how to become more aware of them.

1. What are your strengths?

A considerable amount of time is spent thinking about our shortcomings – and this focus on weaknesses creates a mind-set of scarcity. Here is how to overcome it: imagine you are a child, a young adult again... try to figure out what boosts you and what you enjoy the most. What you value most about yourself – those are your strong points. This act of self-reflection generates positive emotions and energy for us, and what is more, it enables us to integrate our key strengths into our daily work.

2. Take breaks – and shift from a mind-set of threat avoidance

It is no wonder that all these tight deadlines, breached budgets and sharp-elbowed teammates may bring about an “amygdala hijack”, when there is too much cortisol and adrenaline in our system. Then there is anger, escape and resignation. How can you avoid this natural “fight, flight, or freeze” reaction?

Take a break. Reflect on your personal values and beliefs. What is most important to you? What are your deeper desires and needs? Provided that you manage to focus on the needs you want to protect, you can react appropriately. With the recognition of our own motivations and sometimes bad reactions, our mind-set can begin to shift. As a result, an access to a greater range of behavior will open.

 3. Talk about trust and you will achieve it

When there is an atmosphere of defensiveness, bureaucracy and a lack of trust is perceived, it is vital to recognize the differences in how your colleagues perceive trust. A simple talk about this topic can actually reinforce trust, because everyone naturally tends to adjust his behavior subconsciously once he knows what his attitudes and those of his colleagues are.

-JK-

    Jak vést - tři tipy na praktická cvičení

    Nové vydání McKinsey Quarterly přineslo článek o tom, jak se oprostit od smýšlení, které vám brání rozvinout váš plný potenciál v oblasti vedení lidí. Joanna Barshová (emeritní ředitelka newyorské kanceláře McKinsey) a Johanne Lavoieová (expertka z kanceláře v Calgary) se podělily o nejčerstvější myšlenky v této oblasti, a nabídly tak zajímavé informace o tom, jak úspěšně vést.

    Článek je založen na knize výše zmíněných autorek s názvem Centered Leadership: Leading with Purpose, Clarity, and Impact. Autorky tvrdí, že nezáleží jen na viditelném chování a jednání. To opravdu důležité je vaše smýšlení. Pojďme se podívat na několik jejich tipů.

    1. Uvědomte si své přednosti a silné stránky

    Nezanedbatelnou část našeho času strávíme uvažováním o našich nedostatcích. Toto zaměření na slabiny nám potom vytváří mentální dispozici k uvažování o nedostatcích ostatních. Jak tomu předejít: představte si, že jste opět dítě, pak že jste opět mladý dospělý... a uvědomte si, co vás v této fázi života nabíjelo a co vás nejvíc bavilo. To, čeho si na sobě ceníte nejvíc, to jsou vaše silné stránky. Taková sebereflexe generuje pozitivní emoce a energii. A kromě toho vám usnadňuje zapojit vaše silné stránky do vaší každodenní práce.

    2. Když je toho na vás moc, udělejte pauzu

    Není divu, že pod tlakem všech těch deadlinů, překročených rozpočtů a ostrých loktů spolupracovníků někdy dojde k „únosu amygdalou“ a v našem systému se objeví příliš mnoho kortizolu a adrenalinu. Potom přichází vztek, útěk nebo rezignace. Jak se ale vyhnout těmto přirozeným reakcím, totiž boji, útěku nebo „zmrznutí“?

    Udělejte pauzu. Zamyslete se nad svými osobními hodnotami a postoji. Co je pro vás nejdůležitější? Co jsou vaše hluboká přání a potřeby? Když se dokáže soustředit na to, čeho skutečně chcete docílit, zvládnete zareagovat správně. S poznáním svých vlastních motivací tak rozeznáte své nevhodné reakce a budete schopni pomalu přetvořit své smýšlení. Následkem toho bude, že se uvidíte mnohem více možností, jak se v konkrétní situaci zachovat.

    3. Mluvte o důvěře a získáte ji

    Tam, kde panuje atmosféra defenzivního chování, byrokracie a nedostatku důvěry, tam je životně důležité uvědomit si, jak různě může být důvěra vnímána. Když si jednoduše promluvíte o důvěře se svými kolegy, důvěra automaticky vzroste. Je to následek toho, že když slyšíme názory a postoje ostatních, podvědomě se snažíme podle toho aspoň lehce přizpůsobit své chování.

    -JK-

    Zdroj: McKinsey Quarterly - prestižní publikace přední světové konzultantské společnosti McKinsey & Company
    Zobrazit přehled článků ze zdroje McKinsey Quarterly