Can your subordinates be your friends?

Může mít manažer přátele mezi podřízenými?

What is your attitude on the issue of friendship between managers and their subordinates? Are you one of those bosses who tend to make friends with their subordinates, which may negatively affect your authority, or to those who reject friendship with subordinates, which may hurt you as a person? Either way, you probably feel that the correct path is somewhere between these two extremes.  The following tips for senior executives, originally published on Psychology Today by Peter Bregman, management consultant and author of numerous articles and books on leadership, may be useful.

1. Be committed to your business goals

Decide what you want to achieve professionally and understand that this will require making difficult decisions. Express your goals openly and enthusiastically and be aware that not everyone will agree with you.

2. Prepare for emotions

Every manager must count on strong emotions - both their own and those of others. Keep in mind that there will be times when people around you will express anger and resentment. In this case, Bregman points out that although it may sound cruel, it's not your problem. A manager should listen to his people and support them, but not to the extent of letting them take the company in a different direction than desired.

3. Try to keep friends

Keeping up a friendship with a subordinate despite his disapproval and strong emotions is very difficult. The only thing a manager can do is to work hard on developing his leadership skills, which in this context especially includes integrity, empathy, listening, clear expression of ideas and setting boundaries.

4. Prepare to lose friends

In some cases, you will not be able to influence the way your friendship develops, even if you manage to clearly define your role as a leader, gain great emotion coping skills and learn how to maintain friendships. You cannot force anyone to be your friend. Therefore, you have to accept it when someone does not want to be your friend based on your decisions at work. You friends outside the company may help you in these situations.

-Kk-

    Může mít manažer přátele mezi podřízenými?

    Jaký je váš postoj k přátelství mezi nadřízenými a podřízenými? Patříte spíše k těm šéfům, kteří se s podřízenými přátelí, což má někdy negativní vliv na vaši autoritu, nebo k těm, kteří přátelství s podřízenými odmítají, což vám zase škodí po lidské stránce? Tak či tak, pravděpodobně cítíte, že správná cesta je někde uprostřed mezi těmito dvěma extrémy. Možná vám pomohou následující rady pro seniorní manažery, které publikoval manažerský poradce a autor řady článků a knih o vedení lidí Peter Bregman na serveru Psychology Today.

    1. Buďte oddaní obchodním cílům

    Ujasněte si, čeho chcete v práci dosáhnout a také to, že k tomu bude zapotřebí dělat složitá rozhodnutí. Dávejte otevřeně a nadšeně najevo své cíle a počítejte s tím, že ne každý s vámi bude souhlasit.

    2. Připravte se na emoce

    Manažer musí počítat se silnými emocemi u sebe i u ostatních lidí. Počítejte s tím, že přijdou chvíle, kdy lidé kolem vás začnou propadat vzteku, budou vás nesnášet apod. Zde Bregman zdůrazňuje, že i když to může znát necitelně, není to váš problém. Manažer má naslouchat svým lidem a podporovat je, nikoli však do té míry, aby je nechal řídit firmu jiným směrem, než je žádoucí.

    3. Snažte se udržet přátelství

    Udržte si přátelství s podřízeným navzdory jeho nesouhlasu a silným emocím je velmi těžké. Jediné, co manažer může dělat, je pracovat na rozvoji vůdcovských dovedností, mezi které v této souvislosti patří zejména integrita, empatie, naslouchání, jasné vyjadřování myšlenek a vytyčování hranic.

    4. Připravte se na ztrátu přátelství

    V některých případech nedokáže ovlivnit vývoj svého přátelství, ani když budete vynikat jasně vymezenou rolí lídra, skvělým zvládáním emocí a schopnostmi, jak si udržet přátelství. Nemůžete nikoho nutit, aby byl vaším přítelem. Proto je třeba přijmout, když se s vámi někdo již nebude chtít přátelit na základě toho, jak se rozhodujete v práci. Pomoci vám to přijmout mohou přátelé, které máte mimo firmu.

    -kk-

    Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today