When to terminate a project

Kdy odpískat neúspěšný projekt

All projects can simply not succeed. Managers should therefore know when terminating a project will be the best solution for all the involved parties. It does not mean giving up when the first difficulty occurs, but to be able to assess the situation in the long term. How to find out whether your project fails? There are three fundamental signals: 1) it does not work as intended, 2) it significantly exceeds the budget, and 3) it cannot be completed on time. Furthermore, consider the following indicators identified by TLNT.com.

1. Unclear requirements

A project manager who fails to get his clients or projects sponsors to clearly define their requirements at the very beginning cannot expect success.

2. Unrealistic schedule or budget

No matter what your project relates to, it must be based on realistic schedules and prices which are common in the industry. Insufficient research at the beginning will backfire on you soon.

3. Continual expansion of the project

Each project must clearly identify what and when must be fulfilled. If the client comes with more and more requirements, you cannot fulfill them endlessly within the same schedule and budget.

4. Negative approach

If your team or even the client considers working on the project as a waste of time, something is wrong. A high turnover and the subsequent need to train new members of the project team is even worse.

5. Failure

It may prove that your project has been poorly designed and it does not lead to the expected results. Solving the problem would be much more challenging than you thought or another solution that is cheaper and easier may occur. Then, there is nothing to discuss.

-kk-

    Kdy odpískat neúspěšný projekt

    Každý projekt zkrátka nemůže být úspěšný. Manažeři by proto měli poznat, kdy nejlépe prospějí všem zúčastněným stranám, když projekt zastaví. Neznamená to vzdávat se při prvních problémech, ale umět situaci zhodnotit dlouhodobě. Jak tedy poznáte, že projekt neuspěje? Základní ukazatele jsou tři: 1) nefunguje tak, jak bylo zamýšleno, 2) významně přesahuje rozpočet a 3) nemůže být dokončen včas. Dále se zaměřte na následující ukazatele, na které upozornil server TLNT.com.

    1. Nejasné požadavky

    Manažer projektu, který nedokáže hned na začátku přimět klienty či sponzory, aby jasně definovali své požadavky, nemůže očekávat úspěch.

    2. Nereálný časový plán nebo rozpočet

    Ať už se váš projekt týká čehokoli, musíte vycházet z reálných časových lhůt a cen, které jsou v dané branži běžné. Nedostatečný průzkum na začátku se vám brzy vymstí.

    3. Neustálé rozšiřování projektu

    Každý projekt musí jasně určovat, co a kdy má být splněno. Pokud bude klient neustále přicházet s dalšími požadavky, nelze je plnit do nekonečna se stejným časovým plánem a rozpočtem.

    4. Negativní přístup

    Pokud váš tým nebo dokonce klient považuje práci na projektu za ztrátu času, něco je špatně. Ještě horší je vysoká fluktuace a následná nutnost školit nové členy projektového týmu.

    5. Neúspěch

    Během realizace projektu se může ukázat, že byl navržen špatně a nevede k očekávaným výsledkům. Řešení problému je mnohem náročnější, než jste si mysleli, nebo se objeví jiné řešení, které je levnější a jednodušší. Zde není o čem diskutovat.

    -kk-

    Zdroj: TLNT - americký blog pro odborníky z oblasti HR a talent managementu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje TLNT