Mentor does not tell people what to do

Mentor neříká, co má kdo dělat

Being a mentor to somebody is not only an honor but mainly a responsibility. This reasoning opens a recent article on Forbes.com which brought five practical tips on how to become a strong mentor. Therefore, whether you are a mentor formally or informally, focus on the following areas.

Lead your mentees to think independently

A mentor should not only tell his mentees what he think is the best for them. He should inspire them to think more deeply about their problems and challenges and to come up with their own answers.

Tell stories

If you want to advise someone, it is always better to use a story than to explicitly present possible solutions. Set a good example by sharing your experience through stories.

Don't focus only on thoughts and words

In many situations, there is no perfect solution. Therefore, it does not make any sense to wait until a perfect solution appears. You should lead your mentees to believe in themselves and move from words to actions, too.

Offer your contacts

As a mentor, you should also share your network of industry contacts with your mentees. Take care, however, no to connect people who can actually give nothing to each other.

Don't break the others' trust

Trust is the foundation of all relationships, including the professional ones. Therefore, you should never share unconfirmed information or information you are not allowed to spread with your mentees or anyone else. Build your reputation as someone who can be absolutely trusted.

-kk-

    Mentor neříká, co má kdo dělat

    Být někomu mentorem není jen pocta, ale především odpovědnost. Touto úvahou začíná nedávný článek na serveru Forbes.com, který přinesl pět praktických rad, jak se stát silným mentorem. Ať už tedy jste mentorem formálně či neformálně, zaměřte se na následující oblasti.

    Veďte k přemýšlení

    Mentor nemá svým svěřencům jen říkat, co si myslí, že je pro ně nejlepší. Má je inspirovat k tomu, aby hlouběji přemýšleli o svých problémech a výzvách a přicházeli s vlastním odpověďmi.

    Vyprávějte příběhy

    Když chcete někomu poradit, vždy je lepší použít příběh, než výslovně předkládat možnosti řešení. Jděte příkladem tím, že se budete dělit o své zkušenosti formou příběhů.

    Nezůstávejte jen u myšlenek a slov

    V řadě situací neexistuje žádné perfektní řešení, a proto nemá smysl čekat, až se nějaké objeví. Své svěřence byste měli vést také k tomu, aby si věřili a přecházeli od slov k činům.

    Nabídněte své kontakty

    Jako mentor byste měli se svými svěřenci sdílet i síť svých kontaktů z oboru, dávejte si však pozor, abyste propojovali lidi, kteří si mohou vzájemně skutečně něco dát.

    Neporušujte důvěru

    Důvěra je základem všech vztahů, včetně těch pracovních. Nikdy se proto nedělte se svými svěřenci ani nikým jiným o informace, které nemáte potvrzené nebo vám nebylo povoleno je šířit. Budujte si pověst člověka, kterému lze stoprocentně věřit.

    -kk-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com