Dají se otestovat podnikatelské vlohy?

Přestože testů existuje celá řada, to, zda dokáží opravdu určit, kdo bude a kdo nebude dobrým podnikatelem, je diskutabilní. Řada odborníků tvrdí, že existují jisté osobnostní rysy, které úspěšní podnikatelé mají a které mohou předurčit vhodnost k podnikání. Mimo jiné je to ochota riskovat, odolnost a síla, díky které tito lidé překonávají neúspěchy.

Americký autor Bill Wagner nabízí test s názvem "Entrepreneur IQ" (IQ podnikatele) na TheEntrepreneurNextDoor.com, který srovná vaše odpovědi s jistým „správným“ modelem. Jiný test, vytvořený profesorem Harvardské univerzity, který navrhl psychologický profil úspěšného podnikatele, je k dispozici také bezplatně.

Ne každý se ale shodne na tom, že existuje „podnikatelský“ osobnostní typ. Patricia Greeneová z Babsonské univerzity, známá svým podnikatelským programem, nevěří, že existuje test, který dokáže přesně předpovědět, zda je někdo „rozený podnikatel“. Tvrdí, že existují extroverti i introverti, lidé s různou úrovní vzdělání a jiní, kteří jsou úspěšnými podnikateli. Podle ní existuje jen jeden opravdový diferenciátor a tím je motivace a víra v sebe sama, které dokáží napomoci vybudování úspěšné firmy.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal