Stážista není váš sluha

Ilustrační snímek

V letních měsících přibývají v mnoha týmech stážisté na praxi. Pokud je to případ i vašeho týmu, zkuste se letos lépe zamyslet nad tím, jak tuto zkušenost vylepšit pro obě strany. A začněte u plánu. Nehledejte žádné výmluvy, plán zkrátka potřebujete. Sepište, k čemu budete stážisty potřebovat, čeho u vás mají v průběhu své stáže dosáhnout a jaké metody práce jim k tomu budou pomáhat. Pak se držte následujících pravidel:

Dávejte stážistům relevantní úkoly

Hlavní náplní práce stážisty by nemělo být kopírování papírů a vaření kávy. Snažte se je zapojit do práce na skutečných projektech, aby mohli získat hodnotné zkušenosti.

Nedělejte si ze stážistů osobní sluhy

Neposílejte je na každodenní nákup svých osobních potřeb ani dárků pro vaše blízké. Nechtějte po nich, aby organizovali náplň vašich soukromých aktivit.

Nabízejte příležitosti k učení

Můžete například stážistům přidělit mentory, kteří jim pomohou zorientovat se ve firmě a v oboru. Každopádně jim přidělujte konkrétní úkoly s konkrétními cíli.

Dejte jim pocit, že jsou součástí firmy

Zvěte stážisty na firemní a týmové společenské akce, aby cítili, že patří mezi vás. Dávejte si pozor, abyste se k nim nechovali hrubě. Respektujte je jako všechny ostatní zaměstnance.

-kk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com