Kdy nejezdit na dovolenou

Dovolená je v namáhavé manažerské práci velmi důležitá. Neznamená to však, že si můžete vzít volno kdykoli. V některých případech skutečně existují dobré důvody, proč zůstat v kanceláři a dovolenou si vybrat později. Ne nadarmo byl například kritizován bývalý šéf BP Tony Hayward za svou dovolenou na jachtě v červnu – dlouho před tím, než jeho firma dokázala zastavit únik ropy do Mexického zálivu. Období, kdy je firma v akutní krizi, patř, k typickým příkladům, kdy byste odcházet neměli.

Na dovolenou se připravte

Nevhodná doba k dovolené je také tehdy, pokud jste si ji předem nenaplánovali a nepřipravili ostatní na svou nepřítomnost. Dále je to uprostřed důležitého projektu nebo v období, které je pro vaši firmu nejhektičtější. Počítejte s cyklickými výkyvy a plánujte svou dovolenou na klidnější doby. V hektickém období můžete pouze očekávat častější kontakt se zaměstnáním a potřebného odpočinku nedosáhnete.

Dalším nevhodným obdobím pro dovolenou je doba bezprostředně následující po fúzi společnosti, kdy by vedoucí pracovníci měli jít příkladem svým zaměstnancům. Neodjíždějte ani v době návštěvy svých nadřízených nebo klíčových klientů na vašem pracovišti. Na setrvání v kanceláři pamatujte i tehdy, pokud odejde některý ze členů vašeho týmu, kterého byste mohli nahradit.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report