Všechno není stejně důležité

Může vůdce dosáhnout rovnováhy, když se denně potýká s nejrůznějšími tlaky, výzvami a zmatky? Za takových podmínek je obtížné vyčlenit si jednu volnou hodinu, natož nalézt rovnováhu. Je proto třeba naučit se soustředit na věci, které jsou skutečně důležité.

- Přestaňte pokládat všechno za stejně důležité. Zvažte své hodnoty a priority v pracovním i osobním životě.

- Ujasněte firemní priority. Schopnost vůdce soustředit se správným směrem pomáhá odstranit chaos. Pokud se nebudete soustředit na klíčové priority, nebudou to dělat ani ostatní.

- Nahraďte multitasking výměnou kanálů. Místo dělání více věcí najednou věnujte dané osobě, aktivitě nebo výzvě svou plnou pozornost a pak se posuňte k jinému „kanálu" opět s plnou  pozorností.

- Malé věci nechte být. Věci s nízkou prioritou se snažte omezit, delegovat, rozdělit nebo ignorovat.

- Dopřejte přestávku sobě i druhým. Delší čas strávený v práci neznamená vyšší produktivitu. Učte se, kdy zastavit, zvolnit a přesunout pozornost jinam. Nezapomínejte na dovolenou.

- Investujte do svého zdraví. Správná strava, dostatek pohybu a spánku přispívá k výkonnosti a efektivitě. Zdravé návyky pomáhají také proti stresu a nemocem.

- Přijměte změny jako skutečnost. Priority se mohou časem změnit a s nimi i pohled na rovnováhu. Naučte se to přijmout a nenechte se novými věcmi vykolejit.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership