Staňte se mistrem mezi barmany či baristy

Rozhovor s Radimem Janouškem, ředitelem barového institutu Bar High

Říkáte, že barmanství a baristika je umění, dá se mu pak ale vůbec naučit?

Samozřejmě, že dá. Všichni velcí umělci a osobnosti napříč lidským konáním někdy začínali a museli se někde a od někoho učit. Jde o to, učit se efektivně a od odborníků, zkrátka si na začátku dobře vybrat vhodného dodavatele požadovaných služeb.

Radim Janoušek, Bar High

Je pravda, že vaši absolventi získávají celosvětově platné certifikáty?

Ano. Zcela standardně jak v barmanských, tak i baristických kurzech s mezinárodní platností v AJ, na pozici barman a barista. A nejen to, jsme jediný vzdělávací subjekt v ČR s akreditací MŠMT, realizujeme rekvalifikační kurzy Barman a Barista.

Jak se vůbec zrodil nápad založit váš barový institut?

Za zrodem myšlenky v roce 2004 stála nespokojenost s dosavadní úrovní vzdělávacích subjektů, životní láska k oboru a potřeba předávat znalosti a zkušenosti na profesionální úrovni dál, dalším zájemcům a generacím. Veškeré naše barmanské a baristické kurzy jsou zakončeny zkouškami a mezinárodním certifikátem, případně osvědčením s celostátní platností.

Kolik úspěšných absolventů již máte za sebou? Máte zprávy o tom, kde působí?

Ano, máme vypracovanou pečlivou databázi a jsme v přátelském kontaktu. Absolventi barového institutu Bar High čítají k dnešnímu dni 6623 osob a nemají problém s uplatněním a povětšinou získají díky svým znalostem a certifikátům ty nejlepší pracovní místa. 

Pracují v těch nejlepších hotelech, barech, kavárnách, restaurantech, na lodích, na palubách letadel a někteří již ve vedoucích pozicích. Vlastní své provozy jako majitelé, bary a kavárny. Jsou nejen dobří, ale i úspěšní a máme z jejich úspěchů v institutu Bar High velkou radost. Je milé vzpomínat na jejich nešikovné začátky, chyby v testech a rozbitý inventář. Vše ale zvládli, byli pilní a dnes jsou na vrcholu.

Co by podle vás měl splňovat zájemce o práci barmana nebo baristy?

Uchazeč by měl být pracovitý, poctivý k sobě i ostatním, pilný a měl by mít touhu se všemu naučit s přiměřenou dávkou pokory.

Představte nám metody, které uplatňujete při výuce barmanů.

Preferuji osobní přístup. Stejné zásady požaduji po lektorech v našem týmu. Mám vlastní pedagogické zásady a didaktiku. Škola hrou je v Bar High na prvním místě, dále pohodová, klubová atmosféra důvěry.

Jak probíhají kurzy?

Kurzy jsou rozděleny ne teoretickou a praktickou výuku. Právě na praxi je u nás velmi dbáno a je kladena ta největší váha. Apel a důraz je kladen právě na tolik potřebný pracovní návyky a dril. To je nej.

Říká se o vás, že pracujete 16 hodin denně. Máte vůbec čas na odpočinek?

Jsem pracovitý a důsledný člověk a čas je neúprosný. Chcete-li v životě něčeho dosáhnout, vybudovat jméno a dobrou pověst firmy, tak na to osm hodin zkrátka nestačí. Odpočívám prací, mám svou práci rád a stále mě baví a naplňuje. Jinak sport, aktivně se dobíjím v ringu, boxuji.

Připravujete něco nového v letošním roce?

Ano, plánujeme nové vzdělávací programy a budujeme velké vzdělávací centrum. Cíl je mít vše pod jednou střechou a na jedné adrese. Držte nám palce.

 

 

Radim Janoušek vystudoval hotelovou školu a vysokou školu ekonomickou. Před založením 1. českého soukromého pražského barového institutu Bar High pracoval v proslulém baru Bugsy’s na pozici Bar Manager. Barmanské práci se věnuje více než 20 let a v odborných kruzích patří ke známým a respektovaným osobnostem. Aktivně boxuje, rád cestuje.