Vaše chování silně ovlivňuje, jak úspěšný (ne)bude váš tým

Ilustrační snímek

Vaše nálada a verbální i neverbální projevy mají silný dopad na vaše kolegy. Caroline Webbová ve své kníze How to Have a Good Day tvrdí, že věci, kterým se aktivně snažíme vyhýbat, nás dostávají do „defenzivního“ módu. Pozitivní věci, které vyhledáváme, nás zase dostávají do „objevitelského“ módu.

Studie v oblasti neurovědy objevily, že defenzivní reakce jsou řízeny rychleji myslící částí mozku – tou, která je zodpovědná za reakce typu boj, nebo útěk. Objevitelský mód je naproti tomu řízen naší pomalejší, více přemýšlivou částí mozku, která je nezávislejší a uvědomělejší. Jaké chování tedy posune, podle webu management.about.com, váš tým k vyšším výkonům?

1. Zaujměte správný postoj ještě před začátkem dne

Jedna manažerka měla ve zvyku sedět asi 10 minut po tom, co zaparkovala, ve svém autě. Připravovala si svůj mentální postoj na zbytek dne. To je přesně ono. Zůstaňte na pár okamžiků v tichém rozjímání. Dostaňte ze sebe stres z ranního dojíždění do práce. Soustřeďte se na to, jaký pozitivní vliv budete mít na svůj tým během celého dne.

2. Celý den se soustřeďte na okamžik, který je právě teď

Dokonce i situaci, kdy čelíte rozčilenému zákazníkovi, můžete vnímat jako příležitost, jak věci otočit k lepšímu. Když máte dát zpětnou vazbu zaměstnanci, je to opět šance pro vás – uplatníte své koučovací schopnosti. Váš den je zkrátka plný malých vítězství.

3. Dejte lidem prostor a pravomoci

Pomozte svým lidem mít věci ve svých rukou. Nebuďte mikromanažer – takový manažer zabíjí každý pocit autonomie. Prokazujte místo toho členům svého týmu důvěru.

4. Nezdary jsou příležitostí k poučení a k posílení týmového ducha

To, jak reagujeme na chyby, má obrovský dopad na chování celého týmu v budoucnosti. Samozřejmě, že z chyb a nezdarů nebudete nadšeni, ale efektivní manažer pomáhá svým kolegům najít to, co si z nezdaru mohou odnést jako poučení pro příště.


Kniha: WEBB, Caroline: How to Have a Good Day: Harness the Power of Behavioral Science to Transform Your Working Life (Crown Business, 368 stran, rok 2016)

 

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management