Tipy na lepší prezentaci inspirované TED talks

Ilustrační snímek

Úspěšná prezentace není o tom, udělat všechno dokonale. Je to o tom, být připraven a otevřeně něco sdílet s ostatními. Proto nejdříve ze všeho potřebujete chytlavou základní myšlenku. Může to být klidně jednoduchá fráze, která zachytí samotnou podstatu vaší prezentace, radí nám web smartblogs.com. Jakožto formát veřejného vystoupení, který je populární po celém světě, mohou vzorem pro každého řečníka být TED talks

Ať už připravujete řeč skutečnou konferenci TED nebo pro nějaký workshop, je důležité mít základní myšlenku, která ostatní bude inspirovat k tomu, aby něco udělali. Chystáte se promluvit při spuštění nějakého produktu nebo na nějakém odborném setkání? Investujte čas do toho, abyste takovou jasnou a zapamatovatelnou myšlenku zformulovali.

Udělejte ze svého příběhu náš příběh

Pomozte publiku, aby se ztotožnilo s tím, co říkáte. To změní vaše sdělení v něco, co je přiměje skutečně jít a něco udělat, něco změnit. Jak toho dosáhnout? Odprezentujte svou myšlenku otevřeně a ukažte svou zranitelnost, abyste vybudovali důvěru. Kdykoli můžete, zmiňte nějaký příklad z běžného života, který si lidé dovedou živě představit. Ptejte se na řečnické otázky, kterými každého přimějete k tomu, aby se zamyslel nad svým životem.

Veterán z války v Afghánistánu, který mluvil o improvizovaných výbušných zařízeních které šířily zkázu, například navázal spojení se svým publikem tak, že se zeptal: Co je taková nástražná výbušnina ve vašem životě? Taková jednoduchá otázka dokáže publikum přimět k tomu, aby si to, o čem mluvíte, pustili do svého života. Pomůže vám, když publikum dobře znáte, protože pak snadněji vyberete relevantní příklady.

Nesnažte se o show, ale o spojení

Autentická a zapamatovatelná prezentace musí zůstat uvěřitelná: Mluvte se svým publikem tak, jako byste mluvili s dobrým kamarádem u piva a zapojte své skutečné já. Když jste autentičtí, budujete tím vztah, důvěru a vytváříte dojem, který ve vašich posluchačích zůstane dlouho.

-jk-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com