Technologie, ovlivňování a mladí pracovníci: Jak to spolu souvisí (2/2)

Ilustrační snímek

V minulém článku, který vycházel z materiálu uveřejněného na webu mckinsey.com, jsme se zabývali změnami, které nyní probíhají uvnitř firem v souvislosti s moderními technologiemi a novou generací pracovníků. Nyní se podívejme na mladou generaci z hlediska pracovní mobility a motivace.

Analýzy vztahů ve skupině vám mohou pomoci identifikovat zaměstnance, kteří mají na ostatní velký vliv. Tito lidé svými postoji ovlivňují ostatní, protože se těší jejich respektu. Hrají proto zásadní roli ve chvíli, kdy mají být zavedeny nějaké změny. Odhalte, kdo jsou tito vlivní lidé ve vaší firmě napříč regiony, funkcemi i rolemi, a potom se na ně zaměřte. Pomohou vám komunikovat každou změnu. Udělejte z nich příklad pro ostatní a podporujte u nich názory a chování, které je žádoucí.

Pracovní mobilita se zvyšuje

Generace Y si typicky vyhledává hodnocení a zkušenosti pomocí sociálních médií – a tam důvěřuje účtům a profilům, které mají mnoho fanoušků a následovníků. Mladí pracovníci proto mohou být přesvědčeni kolektivem. Očekávají také komunikaci v reálném čase, a to od kohokoli, nejen od top managementu.

Transparentnější prostředí také zbavilo tajemství mzdy. Zaměstnanci se nyní mohou snadno vydat jinam, když se jim nelíbí, kam jejich společnost směřuje. Psychologická dohoda, která vždy tak nějak vázala zaměstnance s jejich zaměstnavatelem, je nyní už nenávratně pryč. Střídání zaměstnání je dnes novým standardem. U lidí z generace Y se čeká, že za svůj produktivní život vystřídají 15-20 pozic. Pamatujte na to, že pro ně může mnohem více než tučná výplata znamenat volnost, flexibilita a možnost práce na dálku.

Budování schopností a rozvoj

Nabídněte příležitosti k rozvoji, ať už to jsou podnikatelské soutěže nebo tradiční programy rotací. Některé firmy nyní testují slevy na vzdělávání jako benefit. Například Starbucks v rámci svého programu pro získání vysokoškolského vzdělání platí školné zaměstnancům v Arizoně.

-jk-

Zdroj: McKinsey & Company - přední mezinárodní společnost poskytující manažerské poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje McKinsey & Company

Články v sérii

Aktuální

Technologie, ovlivňování a mladí pracovníci: Jak to spolu souvisí (1/2)

Aktuální

Technologie, ovlivňování a mladí pracovníci: Jak to spolu souvisí (2/2)