Stres a únava snižuje kulturní inteligenci: Co s tím? (2/2)

předchozím článku jsme viděli, že naše kulturní inteligence trpí, když jsme unaveni. Nyní se podívejme, jak si můžeme v takové situaci pomoci.

Ilustrační snímek

Rozmyslete si, co je pro vás nejdůležitější, když potřebujete v zahraničí dobít baterky. Může to být oblíbené jídlo, nějaký čas o samotě nebo čas strávený s lidmi, kteří jsou vám podobní. Na práci a intenzivní kontakt s lidmi s různým kulturním pozadím totiž potřebujete mít dostatek energie. Energie je nezbytná pro efektivní adaptaci a naladění na stejnou vlnu.

Také plánujte dopředu. Buďte proaktivní a očekávejte, jaká setkání a jaké situace pro vás asi budou nejtěžší, doporučuje nám web management-issues.com.

Poznejte, kde máte své limity

Když pracujete na projektu spolu s několika kolegy, kteří pocházejí z odlišných kultur, musíte zapojovat více emočního i kognitivního úsilí, než kdybyste pracovali v týmu složeném z lidí vám podobných. Musíte zkrátka přizpůsobit to, jak prezentujete své nápady – je třeba brát v úvahu preference vašich kolegů.

Adaptovat se na perspektivy a styly ostatních, to stojí energii. Proto se skupiny lidí, kteří v dané firmě tvoří minoritu, cítí mnohem lépe, když se konečně dostanou mezi sobě podobné lidi. Konečně se totiž nemusí pořád hlídat a mohou být zase jednou sami sebou.

Nezbytná síla vůle se dá natrénovat

Nemějte obavy – čím častěji trénujete sebekontrolu, která je při jednání s lidmi z rozličných kultur nezbytná, tím to bude snazší. Vaše vůle je jako sval. Když se používá delší dobu v kuse, unaví se. Nicméně když ji používáte často, zesílí a její vytrvalost se zlepší. Budete pak schopni regulovat své myšlení i chování tak, abyste se při setkáních chovali co nejvhodněji a s každým hladce spolupracovali.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Stres a únava snižuje kulturní inteligenci: Co s tím? (1/2)

Aktuální

Stres a únava snižuje kulturní inteligenci: Co s tím? (2/2)