Stravenka na oběd nestačí. Nejvíc si zaměstnanci připlatí v Praze

Ilustrační snímek

Nejlevněji se v České republice naobědvají zaměstnanci na Moravě, nejdráže tradičně v Praze. V obou případech si však musejí ke stravence, kterou dostávají jako benefit od svého zaměstnavatele, připlatit určitý obnos z vlastní kapsy.

Z nového průzkumu společnosti Sodexo Benefity vyplynulo, že stravenka, která je nejoblíbenějším zaměstnaneckým benefitem, nestačí na oběd především kvůli vzrůstající ceně obědů. Nejčastěji má stravenka hodnotu 80 Kč, v průměru si Češi ke stravence připlácejí 15 Kč.

Průzkum probíhal ve 13 krajských městech a jejich okolí v celé České republice na podzim 2016.

Nejvíce si za obědy připlatí zaměstnanci v Praze, kde musí ke stravence přidat 32 Kč. Nejméně naopak na Ostravsku a Ústecku, kde si ke stravence za oběd připlatí v průměru okolo 10 Kč.

Nejvýhodnější hodnotou stravenky pro zaměstnavatele i zaměstnance pro rok 2016 je tak stravenka v hodnotě 105 korun. Díky daňovému zvýhodnění se tato forma investice do zaměstnanců vyplatí víc (až o polovinu) než investice do mzdy.

Doplatky za plnou cenu oběda se netýkají držitelů elektronické verze stravenek. Při platbě elektronickou stravenkou je totiž výhodou možnost zaplatit přesnou částku. Pokud ale zaměstnanci každý den chodí na obědy, které jsou dražší než jejich průměrné stravné na den, brzy kredit na kartě vyčerpají.

Nejštědřejší jsou malí zaměstnavatelé a poskytovatelé IT služeb

Nejvíc svým pracovníkům přispívají malí zaměstnavatelé, kteří mají do 10 zaměstnanců. Napříč odvětvími jsou k českým zaměstnancům nejštědřejší poskytovatelé IT služeb a vývojáři softwaru.