Simon Sinek: Lídři jedí poslední

Ilustrační snímek

Proč lídři jedí poslední? Tato otázka je ústředním tématem nové knihy Simona Sineka s názvem Leaders Eat Last. Populární odborník na leadership, jehož první kniha Start With Why (Začněte s proč, Jan Melvil Publishing, 2013) se stala bestsellerem a podkladem pro jeden z nejúspěšnějších TED talks všech dob, dal své druhé knize podtitul „Proč některé týmy drží pohromadě a jiné se rozpadají“. Kniha právě vyšla i v českém překladu pod názvem Lídři jedí poslední (Jan Melvil Publishing, 2015).

V nedávném rozhovoru pro server talentmgt.com Simon Sinek zdůrazňuje, že leadership není autorita nebo oprávnění vést druhé, ale dovednost – vlastní nezištná volba jednotlivce starat se o druhé a upřednostnit jejich zájmy před vlastními. To také odráží samotný název knihy Lídři jedí poslední. Když Sinek tuto knihu připravoval, mluvil s jedním tříhvězdičkovým generálem a ptal se jej, co činí příslušníky námořnictva dobré v tom, co dělají. Jeho odpověď zněla: „Důstojníci jedí jako poslední.“ I když mají nejvyšší šarži a pravomoc jíst jako první, neuplatňují ji.

Vytvořte kruh bezpečí

Dobrý lídr musí podle Sineka především chápat, že síla organizace „vychází z jejích lidí, nikoli z jeho vlastního génia“. Lídr rozhodně nemusí být nejchytřejší ze všech, aby si získal důvěru ostatních. Naopak musí věřit druhým, kteří vědí víc než on sám a umožnit jim, aby mu pomohli. Kniha tento způsob spolupráce popisuje jako „kruh bezpečí“. Vychází z původně antropologického konceptu, který ukazuje, že schopnost přežít závisí na naší schopnosti věřit a spolupracovat. Dobrý lídr by proto měl vytvářet bezpečné prostředí, v němž se lidé nebudou bát jeden druhého.

Organizacím, které chtějí ze svých manažerů udělat lídry, Simon Sinek doporučuje nevnímat leadership jako pracovní zařazení ani jako dovednost, kterou se lze naučit jednorázovým tréninkem. Leadership je především záležitostí praxe. Dobrý trénink leadershipu by měl účastníkům nejen popsat, co je leadership, ale také poskytnout nástroje, jak jej uplatňovat v praxi.

Kniha

SINEK, Simon: Leaders Eat Last: Why Some Teams Pull Together and Others Don't. New York: Portfolio – Penguin Group, 2014. 256 s.

SINEK, Simon: Lídři jedí poslední. Proč některé týmy drží pohromadě a jiné se rozpadají. Brno: Jan Melvil Publishing, 2015. 288 s.

Video

Video, v němž Simon Sinek osobně představuje svou druhou knihu můžete shlédnout na YouTube zde.

TED talk v angličtině: Why good leaders make you feel safe

TED talk s českými titulky a přepisem: Proč nám dobrý vůdce dodá pocit bezpečí

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management

Články v sérii

Aktuální

Úspěšný lídr ví proč

Aktuální

Simon Sinek: Lídři jedí poslední