Ředitel digitálního oddělení: Jaká je jeho role (1/2)

Ilustrační snímek

Digitální technologie jsou dnes integrální částí strategií. Znamenají dělat věci nově. Nemusíte proto sestavovat speciální strategii pro digitální oblast. Digitál totiž zasáhne do všech aspektů vašeho podnikání, a proto ho musíte plně a všude integrovat. Začíná to procesy, jde to k prodejním a komunikačním kanálům a datům, digitál však dosahuje i k benefitům a firemní kultuře.

Vše bude zasaženo a vše musí být transformováno. CDO, ředitel digitálního oddělení (Chief Digital Officer), musí úzce spolupracovat s CEO a CIO i s ředitelem financí a lídry jednotlivých obchodních jednotek. Musí totiž pomáhat formovat strategii. Musí dokázat integrovat digitální iniciativy do procesu plánování strategie, tvrdí web mckinsey.com.

Co očekávají ostatní?

Ředitelé digitálních oddělení budou bráni vážně jedině tehdy, když budou schopní ostatním poskytnout detailní analýzu trendů na trhu, když budou přicházet s aktuálními technologickými novinkami a když budou schopni poskytovat poznatky o chování zákazníků. Když se jim toto povede, budou zcela určitě pozváni ke stolu i tehdy, když se připravuje strategie. Budou pak vnímáni jako spolehliví a přínosní partneři a odborníci, kteří přinášejí drahocenné poznatky a informace.

CDO se však tady nesmí zastavit. Musí stanovovat odvážné vize. Odvážné vize jsou totiž standardem ve světě digitálně silných společností, zatímco společnosti, které se snaží spíše vyhýbat jakýmkoli rizikům spojeným s digitální oblastí, budou vždy jen a pouze průměrně výkonné.

Jaké vize by měl CDO nastolovat?

Jeho vize by měly zahrnovat získání a využití nových technologií, zakládání a rozvoj nových společností, a také větší investice do jistých inovací. Tito ředitelé musí být zkrátka těmi, kdo přichází s novými a odvážnými nápady.

-jk-

Zdroj: McKinsey & Company - přední mezinárodní společnost poskytující manažerské poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje McKinsey & Company

Články v sérii

Aktuální

Ředitel digitálního oddělení: Jaká je jeho role (1/2)

Aktuální

Ředitel digitálního oddělení: Jaká je jeho role (2/2)