Projekty stojí a padají s lidmi

Existuje silně rozšířený mýtus, že úspěch projektů závisí na odborné přesnosti a efektivních procesech. Ano, tyto prvky jsou důležité, nejdůležitější roli však hrají lidé. Platí to především pro projekty, do nichž se zapojují lidé napříč funkcemi a částmi firmy.

Ilustrační snímek

Zajímavý článek na serveru projecttimes.com vysvětluje, proč by se lídři v případě řešení problémů se svými projekty měli zaměřit primárně na účastníky projektu a efektivní komunikaci s nimi. Následující strategie vám mohou pomoci.

Buďte lídrem projektu

Vést projekt je mnohem náročnější, než se může na první pohled zdát. Nezůstávejte pozadu.

Zapomeňte na budování týmu

I když to může znít divně, na projektech často pracují lidé z různých oddělení a prostředí, z nichž každý se zodpovídá jinému šéfovi. Přijměte tyto rozdíly jako fakt a hledejte způsoby, jak je co nejlépe využít.

Vysvětlujte smysl

Smysl celého projektu musí být komunikován směrem ke všem zainteresovaným. Společný smysl a účel snažení drží týmy pohromadě.

Neřešte maličkosti

Vzhledem k povaze projektů zahrnujících lidi napříč funkcemi a částmi firmy lze očekávat, že v týmu bude vždy docházet k určitým konfliktům. Nenechte se však rušit triviálními záležitostmi, zachovejte soustředění na to, co je zásadní pro úspěch projektu jako takového.

Chvalte úspěchy

Pochvala je velmi silný motivační nástroj. Sledujte proto veškeré úspěšné výkony v průběhu celého projektu a vyjadřujte své uznání.

Zbavte se nevýkonných lidí

Dáte tím najevo, že v žádném případě nehodláte přehlížet nedostatečnou výkonnost. Nejlepší lidé ve vašem týmu toto stanovisko ocení.

Podtrženo a sečteno: Projekty jsou v první řadě o lidech. Chcete-li úspěšně vést projekt, nemusíte být specialisté v daném oboru. Mnohem důležitější je vědět, jak efektivně jednat s lidmi a dostat z nich to nejlepší.

-kk-

Zdroj: Project Times - americký server a komunita z oblasti projektového řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Project Times